ccbuild-logo-spin

Nyheter

Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg
Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg
2023-05-08
44 nya bostäder och 99 renoverade lägenheter blev resultatet från pilotprojektet på Kustgatan. Nya lösningar och befintligt material har använts på nya sätt: sten från fasaden blev möbler på innergården, solceller på taket och en lägenhet är helt inredd med återbrukat materia.
Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk
Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk
2023-04-19
Nu startar ett nytt projekt med fokus på återbruksprojektering. Tanken är att återbruk ska integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt. CCBuild bidrar genom att delta i projektets referensgrupp.
Ny användarguide för dig som inventerar
Ny användarguide för dig som inventerar
2023-03-03
Med några saker i åtanke kan du lyfta dina inventerade produkter till att bli sedda och hittade av ännu fler.
Coachning i cirkulärt byggande med omställningslyftet
Coachning i cirkulärt byggande med omställningslyftet
2023-01-24
Behöver du stöttning i frågor som rör cirkulärt byggande och återbruk? Nu finns möjlighet att delta i ett coachningsprogram utformat för att ge stöd utifrån din organisations specifika förutsättningar.
Instruktionsfilmer guidar till CCBuilds digitala tjänster
Instruktionsfilmer guidar till CCBuilds digitala tjänster
2023-01-22
Vi har förbättrat våra hjälpsidor med instruktionsfilmer som i korta avsnitt ger användarstöd till CCBuilds produktbank, värdeanalys, inventeringsapp och marknadsplats.
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
2022-12-20
Centrum för cirkulärt byggande har sedan 2015 drivits i projektform. Nu är det dags för nästa steg, att bli nytt dotterbolag till IVL Svenska Miljöinstitutet. Men inriktningen består: att tillsammans med samarbetsparterna arbeta för en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
2022-11-21
21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
2022-10-20
Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.
Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden
Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden
2022-10-19
Återbruk av byggprodukter och möbler minskar de klimatpåverkande utsläppen generellt mycket mer än klimatkostnaden för att göra dem klara för återbruk. Det visar en studie som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet för Stockholms stad.
Samarbeten med Basta och Prodikt ökar räckvidden för CCBuilds marknadsplats
2022-10-14

CCBuild har inlett två nya digitala samarbeten: nu kan man nå varor på marknadsplatsen även via de båda branschaktörerna Basta och Prodikt. Det här betyder att publiceringar på CCBuilds marknadsplats får bredare spridning och når fler intressenter.

Mölndals stad och Vestia samarbetar med återbruk i skolsatsning
2022-10-13

Byggentreprenören Vestia och Mölndals stad samarbetar med återbruk i skolsatsningen Lyftet. Tack vare det får många av de installationer, kök, toalettstolar, handfat och dörrar som man har stött på vid demonteringen i skolorna längre livslängd.

Nu finns klimatdata för fler byggprodukter – allt från stomme till utemöbler
2022-09-21

CCBuilds verktyg för att beräkna värdet av återbruk, exempelvis klimatbesparingen, har uppdaterats så att det nu finns klimatdata för 350 produkter. Det finns också nya produktkategorier för att inventera återbrukbara produkter.

Äntligen fysiska nätverksträffar inom CCBuild
2022-09-09

Efter ett par år av främst digitala möten är det äntligen dags för alla som deltar i Centrum för cirkulärt byggande att träffas i verkligheten. Två nätverksträffar har hunnit hållas, i Malmö och Göteborg i början av september. Den 20 september är det dags i Stockholm.

Både stora och små vill vara med i CCBuild
2022-09-08

Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att växa. Sedan början av sommaren har åtta nya aktörer valt att bli samarbetspartner – allt från ett mindre rivningsbolag till ett par stora internationella koncerner.

Varor för 216 miljoner kronor väntar på nästa användare
2022-08-31

Lagersaldo: 216 miljoner svenska kronor. Så stort uppskattas det ekonomiska värdet vara av de resurser som i skrivande stund finns inventerade i CCBuilds produktbank.

Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Stora värden finns i CCBuilds produktbank
2022-04-19

31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022. "Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade," säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.