Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och utvecklas i samverkan med övriga parter. CCBuild har utvecklas inom ramen för Vinnovas program Utmaningsdriven innovation, och drivs nu vidare under fortsatt ledning av IVL i samarbete med samarbetsparter anslutna till CCBuild.
CCBuilds styrgrupp är:
- Anna Denell, Vasakronan
- Erik Florman, Akademiska Hus
- Anna Graaf, White arkitekter
- Åsa Lindell, Byggföretagen
- Anna Jarnehammar, IVL Svenska Miljöinstitutet
- Christian Olhans, Borlänge Energi
- Rikard Silverfur, Fastighetsägarna
- Kristina Mjörnell, RISE Research Institutes of Sweden
Koordinator är Carina Loh Lindholm, IVL Svenska Miljöinstitutet.
Historia
2015 initierades arbetet med CCBuild i projektet Återbruk i byggsektorn som innovativ affärsmodell med stöd från Vinnova (UDI steg 1), under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet.
Våren 2017 fortsatte utvecklingen av CCBuild genom det Vinnova-finansierade forskningsprojektet Cirkulära produktflöden i byggsektorn – återbruk av byggmaterial i industriell skala (UDI steg 2), som leddes av IVL Svenska Miljöinstitutet och en styrgrupp med representanter från Vasakronan, Byggföretagen, Fabege, Kompanjonen och IVL.
Våren 2019 till våren 2021 genomfördes forskningsprojektet Återbruk Väst, som leddes av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Business Region Göteborg och en styrgrupp med representanter från Göteborgs Stad, Akademiska Hus, Västra Götalandsregionen, Castellum, Chalmersfastigheter, Klövern, Business Region Göteborg och IVL. Övriga deltagare var Bengt Dahlgren, Johanneberg Science Park, LINK Arkitektur, Tengbom Arkitekter och White Arkitekter. Projektet finansierades av Västra Götalandsregionen, Stiftelsen IVL och projektets parter. Aktörerna i Återbruk Väst använde CCBuilds digitala återbruksstöd och var viktiga för utvärderingen av dem.
Fler parter är välkomna
Från september 2020 till oktber 2022 pågick det tredje steget: forskningsprojektet Centrum för cirkulärt byggande – samverkan för återbruk och cirkulära materialflöden i bygg- och fastighetssektorn. Det finansierades med stöd från Vinnova (UDI steg 3) och av samarbetsparterna. Drygt 100 parter är nu aktiva i samarbetet i CCBuild. Efter steg 3 tar CCBuild klivet vidare från projektfas till löpande verksamhet under fortsatt ledning av IVL i samarbete med samarbetsparter.
Fler aktörer är välkomna att ansluta sig till CCBuild-samarbetet. Målet är att vara branschens gemensamma arena som stödjer mer cirkulärt byggande.
Detta är CCBuilds nuvarande samarbetsparter och finansiärer: