ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2024-05-06

Sprida kunskap om cirkulärt byggande


Vi fortsätter intervjua CCBuilds utvecklingsråd och nu har turen kommit till Ulla Janson, lektor på LTH!

Vem är du och vad jobbar du med? 

Jag heter Ulla Janson och är lektor i installationsteknik på LTH. Jag är också koordinator för LTHs profilområde Cirkulär Byggindustri.

Hur jobbar ni på LTH med cirkulärt byggande och förvaltning? 

Vi initierar och medverkar i forskning kring cirkularitet utifrån våra respektive forskningsämnen. Vi samarbetar också med kommuner och företag kring cirkulära frågeställningar och sitter med i olika expert- och referensgrupper. 

Vad är din roll i CCBuilds utvecklingsråd? Vilka frågor tycker du är viktiga att de lyfts i rådet? 

Min roll är att bidra med inspel kring aktuell forskning, kommande utlysningar och omvärldsbevakning. Jag tycker att det är viktigt att lyfta frågan kring kunskapsspridning. Det finns väldigt mycket kunskap sammanställd, både inom akademin och hos CCBuild, och vi behöver nå ut med denna så att den används ännu mer i praktiken.

Vilka utmaningar och lösningar ser du för att branschen ska klara omställningen till cirkulärt byggande och förvaltning? Vad kan göras på kort och på lång sikt?  

En utmaning är att skapa en förståelse för att det cirkulära är en ny typ av affär. Att sluta med linjära affärsmodeller behöver inte betyda att företag slutar tjäna pengar. Om denna rädslan kan övervinnas tror jag att omställningen kommer gå i ett rasande tempo. En annan utmaning är att nå ut med kunskap och hur det gällande regelverket fungerar i ett cirkulärt sammanhang. Då detta material redan finns framme är det något som kan göras på väldigt kort sikt. Transformation av affärsmodeller anar jag är mer långsiktigt. 

Nyheter


Få rull på återbrukshjulet
Få rull på återbrukshjulet

2024-06-19

Nu har vi kommit fram till den sista intervjun med vårt utvecklingsråd för våren. Avslutande blir Anders Boström på Ten4Management, tidigare på Vasakronan.

Läs nyhet

Ingen avmattning av återbruk
Ingen avmattning av återbruk

2024-06-12

Textilplattor finns i kommersiella lokaler över hela Sverige och är kanske inte det man tänker på först vid demontering och rivning. Men det finns stora möjligheter och också stora värden i att återbruka plattorna – något ReCarpet gör.

Läs nyhet

Gå samman för att göra skillnad
Gå samman för att göra skillnad

2024-06-07

Vi intervjuade Maria Perzon, medlem i CCBuilds utvecklingsråd och Group Sustainability Manager på Castellum. De har höga mål för arbetet med återbruk och ser framtiden i samverkan.

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 27 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 30 augusti 08:30

Arbetsgruppsmöte Cirkulär upphandling

Läs mer

tis, 10 september 08:30

CCBuild nätverksträff - Mot cirkulär projektering

Läs mer