Publicerad: 2024-10-29
Den 25 oktober höll CCBuild en nätverksträff på temat inventering för återbruk utifrån frågorna: När, vad, vem och varför? Vi satte fokus på inventeringsmetodik och hur vi skapar störst värde och användbarhet av återbruksinventeringar.
Carina Loh Lindberg hälsade välkommen och presenterade dagens talare:
Först ut var Sandra Moberg från IVL Svenska Miljöinstitutet som pratade kring Återbruksinventering - syfte och innehåll. Sandra inleder med att ge oss en inblick i vad lagen säger idag och går sedan vidare med att ge exempel på hur vi kan använda återbruksinventeringar, t.ex. som underlag i upphandlingar, hyresförhandlingar och både när vi sätter mål och när vi följer upp dem - och förstås även för att få underlag för beslut om vad som ska fortsätta användas internt och vad som ska avyttras.
Återbruksinventering är en nyckel för att få till ökat återbruk. Vi får ta del av en lista med tips för lyckad återbruksinventering:
Hur vi gör inventeringen påverkar hur den kan användas. Sandra delar med sig av erfarenheter från ett projekt med Lundafastigheter där man tog fram en rutin för återbruksrutin. Vi får veta hur arbetet med att rutinen gick till och vi får också ta del av rutinen.
Sandra redovisade sedan delar av resultatet från projektet Cirkulär projektering och hur återbruksinventering kan användas i projekteringsprocessen. Hur knyter vi ihop processerna för att inte arbeta i separata flöden? Projektet resulterade bl.a. i en guide. Länk till guiden
Vi får en genomgång av olika inventeringsmetoder som används idag. För att kunna arbeta strukturerat och på sikt nå en automatiserad inventeringsprocess behöver vi arbeta med de digitala verktygen. Exempel på några delar som går att få med redan idag i uppdaterade arbetsflöden är följande:
För den som vill veta mer om resultatet från projektet Cirkulär projektering kan vi tips om CCBuilds nätverksträff som hölls den 10 september och där projektet sluredovisades. Inspelning och presentation finns att ladda ner på CCBuilds Teams-yta för anslutna aktörer. Ett referat från träffen kan du läsa här.
Näst på tur var Karin Löfgren, arkitekt och hållbarhetsansvarig på AIX Arkitekter, som under rubriken "Hur kan vi tämja inventeringsmonstret?" delade med sig av sina erfarenheter från olika inventeringsprojekt.
Idag ser vi fortfarande att det saknas vana att hantera inventeringar för nya mål som t.ex. för att spara CO2 och minska avfall. Detta gör att det ibland genomförs inventeringar i ett tidigt skede som sedan inte kan användas vilket medför kostnader och skapar merarbete. Enligt befintlig lagstiftning ska vi inventera för ökat återbruk och bevarande av befintliga resurser. Karin menar att vi behöver ta ett steg tillbaka och fundera över när olika inventeringar ska göras, vilka frågor vi behöver ställa och i vilka skeden?
Ofta genomförs en miljö- och återbruksinventering tidigt i ett projekt när man kanske inte vet vilka mål man har att arbeta mot. Metodiken idag är ofta att den typen av inventering ses som en egen aktivitet som ligger samtidigt som projekteringen men inte som en integrerad del av den. Resultatet kan bli att inventeringen inte går att använda senare. Karin föreslår att man i stället enbart gör en ordentlig miljöinventering tidigt i projektet och väntar med återbruksinventeringen. Man måste lämna tanken om att återbruk enbart gäller produkter och i stället börja titta på återbruk av hela byggnader och byggdelar.
Vidare delar Karin med sig av erfarenheter från olika typer av projekt där man arbetat med återbruk och där olika förutsättningar funnits. Sammanfattningen är att det inte går att enbart ha en återbruksprocess utan man måste i stället ha en analysprocess som anpassas efter projektet man arbetar med. De översiktliga återbruksinventeringarna måste se annorlunda ut och göras på ett annat sätt än de görs idag.
I projektet med flytten av Jernhusens huvudkontor sattes höga mål för återbruk. Man valde att sätta 100% återbruk som mål för att se till att man tittade på varje byggdel och produkt för att se om återbruk om var möjligt och när det inte var det så ställde man sig frågan varför? På så sätt säkerställdes att andelen återbruk blev så högt som det bara var möjligt.
I projektet fanns en miljö- och återbruksinventering sedan tidigare som gjorts innan målen var satta. Den var dock inte gjord på den detaljnivå som de högt satta målen krävde - mer detaljerade inventeringar fick i stället utföras av respektive konsult som tittade på sin del. Karin delade med sig av viktiga lärdomar som projektet lett fram till.
Vi får sedan höra mer om samma projekt från beställarens perspektiv. Pia Orthén, hållbarhetschef på Jernhusen, berättar om bolaget och den framtagna färdplanen för klimatneutralitet. Flera delar i färdplanen uppdaterades efter projektet med flytten av huvudkontoret och de lärdomar man gjorde där.
Sara Norrgrann, projektledare på Jernhusen, berättar mer om hur man resonerade när man satte de hög ambitiösa målet på 100% återbruk och hon redovisar också för det perspektiv som detta gav under inventeringen. Vissa materialgrupper gav väldigt lite i viktprocent eller väldigt lite i klimatvinst, men genom det här projektet har Jernhusen tittat på allt ur ett återbruksperspektiv vilket gett viktiga lärdomar för kommande projekt.
Inventeringen var också viktig för att skapa underlag för olika typer av beslut kring t.ex.
Vi får höra mer om hur man arbetade med återbruksplan i projektering och i produktion och den materiallista som låg till grund för återbruket.
Projektet resulterade i en total återbruksandel på 86 vikts-%.
Till kommande projekt kan man också se vilka materialgrupper som kanske inte lönar sig att återbruka därför att vinsten i viktandel eller klimatpåverkan är så liten i förhållande till arbetsinsatsen. Genom att genomföra projektet på detta sätt vet man nu hur mycket som faktiskt gick att återanvända och man har bättre underlag för beslut inför nästa projekt.
Slutligen berättar Patric Hörner från Anders Byggare om samma projekt ur ett entreprenörsperspektiv och deras praktiska erfarenheter från arbetet med de detaljerade inventeringarna och allt underlag som hamnade hos dem. En förutsättning för att klara arbetet var en nära samverkan mellan beställare och projektör. Under arbetets gång fanns närvarande projektledning vilket var viktigt då det är många beslut som ska tas under vägen. Förutsättning måste också finnas för bra bemanning, t.ex. återbrukssamordnare. En fortsatt inventering genom demontering pågick parallellt med start av produktionen.
Patric Hörner visade hur det kunde se ut när arbetet med att demontera/inventera pågick
Patric delar med sig av hur man arbetade med all den information som de fick ta del av i form av inventeringslistor mm. Alla inventeringar var gjorda i CCBuild. Bl.a. arbetade de med listor där de löpande angav vad de behövde för material i projektet och jämförde dessa med listor på material som fanns och tillgå efter inventering.
Vi får höra om de utmaningar som uppstod pga. de målen kring återbruk. Den höga målsättning gjorde projektet både utmanande och enklare.
Några viktiga erfarenheter från projektet var:
Webinariet avslutades med ett kort panelsamtal och frågor till presentatörerna. TACK till alla presentatörer och deltagare för en givande och informativ träff!
Här kan du ladda ner presentationen: Länk till presentation
För dig som är ansluten i CCBuild finns en inspelning av träffen och presentationen att ladda ner på vår gemensamma Teams-yta. Kontakta oss på ccbuild@ivl.se om du saknar tillgång till den.
Nästa nätverksträff håller CCBuild tillsammans med Möbelfakta den 6 december på temat Cirkulära Möbler.
2024-11-18
Den 25 november uppmärksammar vi Circular Monday – en dag som lyfter behovet av att bromsa ohållbar konsumtion och ställa om till en cirkulär ekonomi.
Läs nyhet2024-11-05
Sara-Olivia Blylod är projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och en del teamet på CCBuild. Vi ställde några frågor om klimatdata och fick även lära oss mer om kyrkstugor!
Läs nyhet2024-10-29
Den 25 oktober hölls en nätverksträff på temat Återbruksinventering - När, vad, vem och varför? Här kan du läsa ett referat från träffen.
Läs nyhet