ccbuild-logo-spin

Återbrukskonferens i Skellefteå

Skellefteå kommun bjuder in till en fysisk dag i Skellefteå om återbruk i byggsektorn och vad som krävs för en hållbar förändring.

De senaste 1,5 åren har ett projekt om cirkulärt byggande drivits av Skellefteå kommun i samverkan med IVL Svenska Miljöinstitutet. På konferensen kommer du att få ta del av arbetet som gjorts i Skellefteå och annat som pågår inom området regionalt och nationellt.


09.00 Kaffe och registrering

09.30 Moderator, Aurora Pelli, chef IVL Norra Sverige

Aurora Pelli ger en introduktion till dagen, som kommer att bjuda på både inspiration och ny kunskap.

09.40–10.00 Cirkulärt byggande: process och verktyg

Sara Wård Edvall, affärsutvecklare och projektledare på IVL. Varför är forskning och utveckling en grundbult i den utveckling som sker i norra Sverige, och hur kan Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) bidra till ökad cirkularitet i byggsektorn?

10.00–10.40 Återanvändning av trähus i en cirkulär ekonomi

Karin Sandberg, RISE, tillsammans med representanter från industrin. Vi får en inblick i utvecklingen av produkter och konstruktioner med fokus på återbruk. Tips och idéer på resurseffektivt träbyggande genom återbruk – både nu och senare.

10.40–11.00 Panelsamtal

11.00–11.45 Keynote speaker, Amanda Borneke, Sweco Sverige

Jobbar som cirkulär specialist och är byggbranschens mest inspirerande hållbarhetsprofil.

11.45 Utdelning av Träpriset, Dan Magnusson, ordförande Stiftelsen Träenigheten.

12.00–13.00 Lunch

13.00–13.30 Gestaltad livsmiljö

Det kommer att krävas djärva tankesätt och nya arbetsmetoder för att arbeta hållbart och för fossilfrihet. Vi behöver även tillgång till attraktiva livsmiljöer och en ökad resursmedvetenhet. Emma Hult, programledare för innovationsprogrammet ShiftSweden, Impact Innovation och Carola Fallgren, Arctic Design Center.

13.30–14.00 Arkitektens roll i den cirkulära omställningen

Maja Lindborg, arkitekt SAR/MSA och cirkularitetskonsult på Kaminsky Arkitektur, berättar om vilka verktyg och metoder de använder för att möjliggöra återbruk i sina projekt.

14.00–14.30 Panelsamtal

14.30–15.00 Kaffe

15.00 Återbruk i stora byggprojekt

Arctic Center of Energy (ACE) Skellefteås nya landmärke, är en statementbyggnad som byggs från grunden medan Örjansskolan ska renoveras och återuppbyggas på samma plats – i samma process. Återbruk har på olika sätt blivit en central del av två stora projekt som just nu genomförs i Skellefteå.

Sofia Viklund, Peab, Lisa Säfsten, LINK Arkitektur berättar om tankegångarna kring ACE-huset. Joakim Lundqvist och Rikard Jonsson, Skellefteå kommun, samt Johanna Boström och Kicki Viklund, Afry berättar om arbetet med Örjansskolan.

16.00–16.30 Panelsamtal och summering. Tack för idag!

Plats
Campus Skellefteå

Arrangör
Skellefteå kommun

Kostnad
-


Namn
Sara Wård Edvall

Datum
tis, 17 sep. (09:00 - 17:00)