ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2025-04-16

”Studien satte fingret på vikten av bevarande”


I Varberg har resultatet från en ny studie fått kommunen att tänka om kring rivning och renovering. Nu testar Varbergs kommun att sälja demonterat material från skolor på CCBuilds digitala marknadsplats. Förhoppningen är att det blir ett startskott för ökat återbruk inom kommunen. 

– Vår största lärdom från studien är att bevarande är så mycket bättre än rivning. Även om vi anade det är det en skön känsla att få fakta, säger Johanna Thomsen, strateg på Varbergs kommun.

Studien som Johanna Thomsen refererar till genomfördes av IVL Svenska Miljöinstitutet inom projektet Bruka Halland, ett regionalt initiativ inom återbruk och cirkulär affärsutveckling. Bruka Halland drivs av EMC Energi- och miljöcentrum tillsammans med IVL, Region Halland och Varbergs kommun och är ett treårigt projekt där den så kallade potentialstudien är en del. Studien fokuserade på scenarier för två skolor där olika alternativ jämfördes och potentialen för storskaligt återbruk kartlades.

– Arbetet har varit en utforskande process. Exempelvis togs rapporten fram i början av projektet snarare än i slutet, vilket annars är vanligast, berättar Sandra Moberg, expert på cirkulärt byggande och LCA på IVL, och fortsätter:

– Det unika med studien är att vi räknat på potentialen av bevarandet av skolorna. Vi tittade på olika scenarier – mindre renovering, bevarande av stomme och bevarande av bottenplatta. Det har inte funnits någon liknande rapport tidigare och att äntligen få fram tydliga siffror har varit väldigt motiverande. Vi hoppas att studien ska bidra till att öka förståelsen för potentialen som finns i befintliga byggnader – och hur viktig varje bevarad kvadratmeter kan vara.

Stora klimatvinster med bevarande

Kartläggningen visade att bevarande av stomme kan minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent, jämfört med att riva och bygga nytt.

– Vi räknade även på klimatpåverkan och kostnaden av återbrukat respektive nytt tegel. Sedan satte vi den ekonomiska kostnaden i förhållande till klimatpå­verkan. Vi såg då att en vägg murad med nytt tegel gav sex gånger så stor klimatpåverkan per investerad krona som återbrukat tegel. Att mäta klimatpåverkan och kostnad och sätta dem i relation till varandra är ett värdefullt mätetal som jag tror vi kommer se mer av, säger Sandra Moberg.

Johanna Thomsen betonar vikten av att kommunal sektor arbetar långsiktigt med förvaltning och underhåll för att undvika att rivning blir enda alternativet. Hon ser också ett behov av att bli ännu bättre på att tidigt utvärdera alternativ till rivning, såsom renovering och återbruk. Insikterna från studien menar hon har stärkt kommunen i att våga arbeta mer systematiskt med återbruk där det är möjligt.

– Det kändes lite läskigt att komma igång eftersom det handlar om mycket pengar och slutkostnaden var svår att bedöma. Studien har hjälpt oss sätta fingret på vikten av bevarande, säger Johanna Thomsen.

En andra chans på CCBuilds marknadsplats

För Varbergs kommun är Bruka Halland ett sätt att testa vad som är möjligt inom renovering och återbruk. De har redan börjat lägga ut inventerat material från skolorna på den digitala marknadsplatsen hos Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.

Inventeringen har prioriterats och genomförts noggrant. Genom att lägga upp produkterna på marknadsplatsen i förväg har Varbergs kommun kunnat stämma av intresset redan innan demonteringen.

– De här är nytt för oss så vi testar oss fram för att se vad som funkar. Vi hoppas att produkterna ska få en andra chans och att det finns intresserade aktörer, säger Johanna Thomsen.

Att mellanlagra material och produkter är en utmaning som Varbergs kommun ännu inte har lyckats lösa. Förvaring är både dyrt och praktiskt svårt, inte minst eftersom det i dagsläget saknas avsatta resurser och prioriteringar för att utveckla fungerande lösningar. Därför hoppas kommunen att intressenter ska hämta materialet på plats under demonteringstiden i augusti till oktober. Material som det inte anmäls intresse för kommer att demonteras eller rivas och tas omhand enligt gällande krav.

Förhoppningen från Varbergs kommun är att materialet främst återanvänds i projekt inom kommunen. Genom att minska transporterna hoppas kommunen kunna spara både kostnader och miljö.

Större kunskap och mod inom kommunen

Sandra Moberg tycker att samarbetet inom Bruka Halland har varit både roligt och lärorikt. Och hon tycker sig märka stor skillnad på kommunens syn på cirkulära lösningar under projektets gång.

– Visst har det funnits en osäkerhet, som det är för alla i början. Att förmedla kunskap, diskutera, stötta och arbeta fram nya arbetssätt gör stor skillnad, säger Sandra Moberg.

För Johanna Thomsen har den samverkan som uppstått mellan alla aktörer varit viktig. Hon lyfter värdet av den öppna dialogen och hur den har bidragit till att skingra osäkerheten.

Bruka Halland ser hon som en början till ett nytt syn- och arbetssätt inom kommunen, där återbruk och renovering hamnar i fokus. Hon tycker att projektet stärkt kommunen med kunskap som fått dem att våga pröva nya arbetssätt.

– Mycket handlar om att få mod. Förhoppningsvis kan vårt projekt bidra till att fler kommunala verksamheter vågar testa, säger Johanna Thomsen. 

Här kan du hitta Varbergs kommuns annonseringar på marknadsplatsen: CCBuild - Marknadsplats

Nyheter


”Studien satte fingret på vikten av bevarande”
”Studien satte fingret på vikten av bevarande”

2025-04-16

I Varberg har resultatet från en ny studie fått kommunen att tänka om kring rivning och renovering. Nu testar Varbergs kommun att sälja demonterat material från skolor på CCBuilds digitala marknadsplats. Förhoppningen är att det blir ett startskott för ökat återbruk inom kommunen.

Läs nyhet

Mot en gemensam EU-standard för återbruk
Mot en gemensam EU-standard för återbruk

2025-04-14

En europeisk standard för återbruk – det är målet för arbetet inom ”Circular economy in the construction sector”.

Läs nyhet

CCBuild lanserar e-learning i cirkulärt byggande och förvaltning
CCBuild lanserar e-learning i cirkulärt byggande och förvaltning

2025-04-09

CCBuild lanserar e-learning i cirkulärt byggande och förvaltning

Läs nyhet

;

Kalendarium


mån, 05 maj 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

tis, 06 maj 09:00

Inbjudan till kostnadsfritt webbinarium om Retursystem Byggpall - För inköpare/avtalsansvariga

Läs mer

tis, 06 maj 13:30

Studiebesök - Materialåtervinning och morgondagens byggmaterial

Läs mer