ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2024-12-02

Sh bygg, sten och anläggning: så skalar vi upp återbruket


Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild. Företaget har sedan länge arbetat med återbruk och med hjälp av digitala verktyg har de tagit nästa steg. Vi pratar med regionchef Jonas Säfström och arbetsledare Peter Väisänen på Sh om hur de effektivt använder CCBuild för att hantera sina återbrukbara resurser och hur detta både sparar tid, pengar och minskar miljöpåverkan.

 

CCBuild har spelat en avgörande roll för Sh när det gäller att effektivisera och digitalisera hanteringen av återbruk. Genom att använda CCBuilds plattform har Sh kunnat skapa en digital produktbank som inte bara möjliggör snabb åtkomst till material, utan underlättar både interna och externa affärer genom den publika marknadsplatsen. Samtidigt som de bidrar till en mer cirkulär byggbransch. 

Sh bygg, sten och anläggning har ett långsiktigt engagemang

Sh är inga nybörjare på återbruk. Redan på mitten av 90-talet återbrukade de gipsskivor i flertalet uppdrag åt ramavtalspartners. De har också infört rutinen att spara överblivet material som skruv, plåtreglar, gipsskivor och undertak från olika projekt. Det senaste året har de tagit nästa steg, och inventerar nu sina återbrukbara resurser i CCBuild: 

-    CCBuild har varit avgörande för att vi har kunnat skala upp vårt återbruk. Främst använder vi oss av CCBuild för vårt interna återbruk, men med ett enkelt knapptryck kan vi också lägga ut på publika marknadsplatsen, berättar Jonas.  
 
Sh är verksamma i två affärsområden: Bygg och Anläggning. Affärsområdet Bygg började med att testa CCBuilds digitala verktyg för inventering och skapa sin interna produktbank. På huvudkontoret i Uppsala fanns en tom lokal som togs i användning som en samlingsplats för återbrukbara material och produkter. Anläggningsmaterial som massor, markrör och cellplast återbrukas på samma vis i Skälby strax utanför Uppsala.

Efter några månaders insats är nu hubben på plats både digitalt och fysiskt, med inventerat och digitalt listade varor som skruvar, undertakplattor och innerdörrar. Materialet är antingen överblivet och helt oanvänt, eller fullt fungerande demonterade varor. För Sh är vinsten trippel: miljömässiga och ekonomiska besparingar, samt tidsbesparing genom färre inköp och kortare leveranstider. 

-    Materialet som finns i hubben hade vi annars åkt till brädgården för att köpa, vilket tar värdefull tid. Numera tittar vi både på vad vi har tillgängligt för återbruk och vad vi kan demontera och återanvända när vi får nya projekt. I samband med att vi avetablerar våra projekt inventeras material, där återbrukbart material tas till hubben, säger Jonas.   


 

Interna rutiner och processer

En utmaning för Sh har varit att etablera nya rutiner och processer inom organisationen. Dels att dela med sig, dels inställningen till återbruk. Istället för att utgå vad som behövs köpas in, vad för återbrukat material kan Sh föreslå till kund? 

-    Det som ligger i vår återbrukshub är samma material som på bygghandeln. Vi har jobbat mycket med mindset och processer för att få med alla medarbetare. Och vi märker att inställningar kan ändras, säger Peter.   

Exempel på återbruk i praktiken

I många fall är återbruk också ett önskemål från kund. Som exempel Statens Fastighetsverk som tog in Sh för att renovera Trädgårdsvillan i Uppsala Botaniska trädgård. Där var önskemålet att behålla bl.a. fönster och snickerier. Dessutom återbrukades tegel och dörrar från mitten av 1800-talet i den renoverade byggnaden. Vilket Sh lyckades med. 

Från projektet blev ett antal specialgjorda allmogesocklar över. Sh bygg inventerade dem och lade ut dem på den publika Marknadsplatsen på CCBuild. Där hittades de av en intressent och återfinns numer i ett hus på Gotland.  

Uppmaning till andra entreprenörer

-    Vi har en bred projektportfölj: allt från sjukhus och industri till varsam renovering och infrastruktur. Vi ser naturligtvis en ekonomisk vinning i återbruk, men för oss är det viktigt att jobba cirkulärt då det är tydligt att det inte kommer att gå att jobba linjärt i framtiden, säger Jonas.  

Som Sh visar är återbruk inte bara en hållbar lösning – det är också ett smart affärsbeslut. Genom att ansluta sig till CCBuild får entreprenörer ett kraftfullt verktyg för att effektivisera sina återbruksprocesser, sänka kostnader och bidra till en mer cirkulär byggbransch. 

Vill du veta ner om Sh bygg, sten och anläggning? Läs mer här: Sh bygg på Marknadsplatsen och Sh bygg
 
Vill du också ta nästa steg i ditt återbruk? Läs mer här hur du kan ansluta din organisation till CCBuild

Nyheter


Nätverksträff om cirkulära möbler
Nätverksträff om cirkulära möbler

2024-12-19

Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.

Läs nyhet

CCBuild stärker sitt team med Daniel Hammerlid
CCBuild stärker sitt team med Daniel Hammerlid

2024-12-13

Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.

Läs nyhet

Sh bygg, sten och anläggning: så skalar vi upp återbruket
Sh bygg, sten och anläggning: så skalar vi upp återbruket

2024-12-02

Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild.

Läs nyhet

;

Kalendarium


mån, 27 januari 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 31 januari 08:30

Arbetsgruppsmöte Cirkulär upphandling

Läs mer

tors, 06 februari 08:30

Nätverksträff: Så ökar vi livslängden på befintliga byggprodukter

Läs mer