Publicerad: 2025-02-13
CCBuild syftar till att stärka marknaden för cirkulära tjänster och produkter samt etablera arbetssätt i linje med cirkulära principer. Bevarande är en viktig åtgärd för att minska behovet av att tillverka nya produkter och material, samt att bidra till ett minskat resursuttag från naturen.
Årets första nätverksträff fokuserade på åtgärder för ökad livslängd på befintliga byggnader och byggprodukter. Vi fick lyssna på förvaltare, forskare och experter inom golv, fasad och köksförnyelse som gav sin syn på bevarandeperspektivet och hur vi skapar bättre förutsättningar för cirkulär förvaltning.
IVL Svenska Miljöinstitutet, Bona, Modexa, Bruksspecialisten och Framtiden har i ett samverkansprojekt studerat hur nya policys och styrmedel kan bidra till att förlänga livslängden av befintlig inredning och produkter, med det övergripande syftet att öka cirkulariteten. Under nätverksträffen den 6 februari presenterades projektresultatet och den vägledning som tagits fram. Vi fick lyssna till experterna inom golv, köksförnyelse, fasad och förvaltning för en inblick i respektive verksamhet och vad man ser för behov för att nå mer cirkulär förvaltning.
Presentationer gjordes av:
Nedan följer ett referat från träffen. Vill du se en inspelning så hittar du den här:
Carina Loh Lindholm från CCBuild inledde med att hälsa välkommen och berätta mer om CCBuild och dagens agenda. Hon lämnade sedan över till Lars Högwall som gav oss en introduktion till Bona och deras verksamhet. Bona har olika lösningar för installation, underhåll och renovering av golv. För befintliga golv erbjuds tre olika typer av tjänster:
Tillsammans med IVL gjordes ett projekt 2019 där man tittade på att renovera och bevara ett befintligt golv på plats och ställde det mot att byta till ett nytt golv genom LCA. Resultat visade tydligt att det är en stor miljöbesparing att bevara på plats och i många fall även en ekonomisk besparing. I projektet gjordes också en roadmap där man såg ett behov av att ökad samverkan med fastighetsägare och andra med möjlighet till påverkan för att driva förändring mot mer cirkulära arbetssätt i golvbranschen.
Modexa erbjuder köksförnyelse och är specialister på att renovera kök hållbart med kvarboende. Ann-Kathrin Espelin berättade om Modexas erbjudande och hur det går till att renovera ett kök varsamt, effektivt och omsorgsfullt på mindre än en dag. Modexa har utvecklat ett arbetssätt med fokus på att bevara på plats. Precis som det vi tidigare hörde från Lars Högwall på Bona så kan Modexa visa att detta arbetssätt ger lägre klimatpåverkan, mindre avfallsmängder och i de flesta fall även ekonomisk besparing.
Ann-Kathrin Espelin avslutade med att poängtera att vägledning och styrmedel kan bidra till mer kunskap om återbrukets värde. Återbruk och förlängd livslängd på det befintliga ska alltid vara det första valet vid alla renoveringar.
Bruksspecialisten är specialister på tegel och puts med målsättningen att leda den cirkulära omställningen inom murat och putsat byggande. Jacob Steen, vd på Bruksspecialisten, berättade att de utgår från det som redan är uppfört och har som huvuduppdrag att bevara och renovera. När det inte går ska materialet i så stor utsträckning som möjligt återbrukas. Byggbranschen är fortfarande linjär och det finns hinder för det cirkulära vid t.ex. projektering, drift och rivning.
Ett grundproblem i dagsläget är för lite resurser under projektering vilket leder till att det är svårt att sätta budget för den här typen av arbete. Det finns stora risker för förkortad livslängd. En lösning som man vill se är att man tillför samma projekteringsresurser vid renoveringsprojekt som i nyproduktion.
Jacob Steen gav oss en crash course i bevarande av tegelfasad för att slutligen presentera hur Bruksspecialisten ser vägen framåt. Det finns en stor potential i bevarande av befintlig byggnad. Klimatdeklarationen har gett fokus på CO2 i produktionsfas men vi måste börja titta på driftsfasen och ställa krav även i B-fas. Den CO2 som är bunden i befintliga resurser måste tas tillvara och räknas i kommande C-fas.
På plats för att att ge oss fastighetsägarens perspektiv på bevarande och återbruk var Fredrik Davidsson och Hanna Öberg från Framtiden, moderlaget till allmännyttan i Göteborg.
Fredrik Davidsson, fastighetsutvecklingschef, inledde med att presentera Framtidenkoncernen. Göteborgs stad har målsättning för klimatpåverkan som sätter press på nya arbetssätt. När man arbetar med att minska klimatpåverkan är det befintliga beståndet väldigt viktigt men också en utmaning.
Hanna Öberg berättade att ett ökat återbruk är en förutsättning och ett viktigt verktyg för att nå stadens mål. I klimatstrategin finns en strategi för underhåll av fastigheter. Bevarande och återbruk är det viktigaste redskapen som prioriteras vid underhåll av fastigheter. Vid hyresförhandlingar pratar man inte om nytt vs gammalt utan om funktion. Om återbruk kan ge samma funktion så berättigar det till hyreshöjning.
För att få till en effektiv återbruksprocess måste fler parter involveras. Det externa återbruket måste också fungera i ett bättre flöde. Hanna Öberg visar hur man på Framtiden har som målbild att arbeta med återbruk i fyra olika flöden. En viktig del som behöver utvecklas är återtag av produkter från tillverkande materialleverantörer. Beställaren måste också vara modig och ställa kraven.
Bona, Modexa, Bruksspecialisten och Framtiden har alla deltagit i ett forskningsprojekt tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet. Från IVL kom Flintull Annica Eriksson och gav en introduktion till projektet.
Övergripande mål för projektet har varit att utforma policyförslag samt identifiera och beskriva möjliga styrmedel. En vägledning för att främja återbruk på plats har tagits fram och publicerats.
Projektet har särskilt fokuserat på tre fokusområden: bruksvärdesprincipen, underhållsplaner och ekonomiska styrmedel. Anna-Maria Blixt, specialist cirkulär ekonomi på IVL Svenska Miljöinstituet, berättade mer om bruksvärdesprincipen. Vi fick veta hur den fungerar och är tänkt att användas. I projektet har man identifierat bruksvärdesprincipen som ett hinder för återbruk. Anna-Maria Blixt redovisade de utmaningar som identifierats.
Bruksvärdeprincipen är en mångbottnad och komplex fråga. Det saknas nationella riktlinjer för att få incitament att bevara och renovera. Man ser behov av vidare utredning av kostnadstäckningen för underhåll och hur detta påverkar. Man vill också se att hållbarhetsfaktorer ska lyftas som standardhöjande.
Sevda Jusofska tog över och berättade mer om underhållsplaner och vad dess syfte är. Idag används underhållsplanen för att bedöma teknisk livslängd och underlättar budgetering av framtida åtgärder. Den ska fungera som ett stödjande verktyg för att säkerställa att åtgärder sker i tid och enligt budget.
Det finns utmaningar med underhållsplanensom behöver hanteras för att nå minskad klimatpåverkan, effektivare resursanvändning och längre livslängder för byggnader och material. I projektet har man tagit fram ett antal förslag på förändringar. Bl.a. att införa klimatdeklarationer för byggnader i drift och standardisera format för enklare jämförelse. Man vill också se utveckling av digitala plattformar för underhållsplanering och analys av klimat- och kostnadseffekter. I underhållsplanen finns även behov av tydliga riktlinjer för återbruk och längre planeringsperspektiv som bättre integrerar återbruk och livscykelanalyser.
Flintull Annica Eriksson avslutade med att presenterar projektresultaten.
Man ser i projektet att riktade insatser högre upp i värdekedjan behövs. Studien pekar på behovet av att införa ett eller flera ekonomiska styrmedel för att stimulera fastighetsägare och andra aktörer att prioritera återbruk samt minska beroendet av nyproducerade material. Man föreslår bl.a. ett ”Grönt omställningsbidrag” baserat på en värdedeklaration där fastighetsägaren deklarerar materialvärde och möjlighet till återbruk. Syftet är att underlätta åtgärder som renovering av befintliga material vilket bidrar till både hållbarhet samt resurseffektivitet.
Nätverksträffen gav inblick i möjligheterna till återbruk på plats inom golv, kök och fasad och kunskap om att detta leder till minskad klimatpåverkan, resurseffektivitet och i de flesta fall även en ekonomisk besparing. Vi fick också ta del av fastighetsägarens perspektiv på bevarande och återbruk vilket gav en bild av de utmaningar som detta medför men även de möjligheter som finns för att använda detta som viktiga verktyg för att nå uppsatta klimatmål.
För att ta del av ytterligare information kring det forskningsprojekt som genomförts så finns vägledningen nu publicerad på CCBuilds kunskapsplattform.
Nätverksträffen, som avslutades med en frågestund, var den första träffen för året och därmed även den första som satte fokus på de frågor som vi under året väljer att lyfta under temat Byggnadsvårdsåret 50 år.
Vi kommer under året att presentera fler nätverksträffar, referensprojekt och nyheter för att sätta ljuset på principer och tekniker för byggnadsvård.
Länk till CCBuilds kalendarium
2025-02-13
Årets första nätverksträff satte fokus på åtgärder för ökad livslängd på befintliga byggnader och byggprodukter. Vi fick lyssna på förvaltare, forskare och experter inom golv, fasad och köksförnyelse som gav sin syn på hur vi skapar bättre förutsättningar för cirkulär förvaltning.
Läs nyhet2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhet2024-12-13
Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.
Läs nyhet