Publicerad: 2024-08-26
I Stockholm Stad har det inventerats flitigt under våren upptäckte vi på CCBuild när vi i juli tog fram statistik för andra kvartalet 2024. Det visade sig vara ett par projekt inom Stockholm Stad som låg i topp och vi tog kontakt med Ingrid Sandström, miljösamordnare på fastighetskontoret, för att höra vad som var på gång.
FSK Glasbruket 3 är ett projekt som omfattar renovering och kontorsanpassning av kontorslokaler på Kungsholmen i Stockholm. Byggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet av Karolinska Institutet. Under mitten av 1940-talet köpte Stockholms stad fastigheterna i kvarteret Glasbruket och har sedan dess nyttjat byggnaderna för kontorsverksamhet. Med hänsyn tagen till det kulturhistoriska värde byggnaden har, utförs en totalrenovering och kontorsanpassning till modern kontorsstandard. Torgny Westerberg, fastighetskontorets projektledare, berättar att man kommer att byta till nya och energieffektiva installationer. Sprinkler installeras i hela byggnaden med tanke på dess kulturhistoriska värde och byggnadsvärdet. Vissa innerväggar kommer rivas för att utföra större kontorsrum och skapa en flexibel kontorsmiljö och där det är möjligt kommer de befintliga vackra innertaken att tas fram. Fasader och fönster renoveras och målas med ursprungliga kulörer och befintliga gamla fina snickerier renoveras.
Fönster på fasaden. Bild från Digitala Stadsmuseet. FOTOGRAF: Ek, Mattias
Fastighetskontoret har som ambition att återbruksinventera alla större ombyggnationer och rivningar och det här projeket bedöms ha en god potential för återbuk.
- Gör inventering i tidigt skede och involvera berörda discipliner, är ett tips från Ingrid Sandström
I FSK Glasbruket 3 har en första grov återbruksinventering har utförts för att identifiera vad som kan återbrukas inom byggnaden och vad som eventuellt går att använda i andra projekt eller läggas ut på Stocket (stadens interna tjänst för återbruk av möbler och inventarier) eller på CCBuilds marknadsplats. Vid inventeringen deltog miljösamordnare och projektledare från fastighetskontoret samt representanter från den externa projektorganisationen; arkitekt (HMXW arkitekter), miljösamordnare (Frank Projektpartner) samt projektledare (Niras). Foton och noteringar om produkter fördes in till produktbanken i CCBuild. Nästa steg är att gå igenom inventerade produkter med tekniskt sakkunniga i projektet för att säkerställa att produkterna håller den standard som krävs. Därefter görs en mer detaljerad inventering och produkter som bedömts möjliga att återbruka kompletteras med teknisk information.
Även en miljöinventering har utförts för att se om det finns miljöfarligt material som behöver saneras. Ombyggnationen är på en yta om ca 6400 BTA.
Hur mycket som går att återbruka är fortfarande osäkert men förhoppningen är att det kommer att vara en hel del.
Lycka till med projektet säger vi på CCBuild och ser fram emot att se vad som kommer att dyka upp på vår marknadsplats från FSK Glasbruket 3.
Tips för dig som vill veta mer om inventering!
Missa inte vår nätverksträff i oktober med fokus på Inventeringsmetodik. Läs mer och anmäl dig här:
För dig som vill ha mer praktisk kunskap kring inventering finns vår utbildning Inventera med CCBuild som vi under hösten håller både i Stockholm, Malmö samt digitalt.
2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhet2024-12-13
Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.
Läs nyhet2024-12-02
Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild.
Läs nyhet