ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2023-09-06

Carina Loh Lindholm besvarar fem frågor


Prodikt har en intervjuserie där de ställer frågor om cirkulärt byggande till olika parter, en av de som intervjuas är CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm. Läs hennes svar nedan på fem viktiga frågor om cirkularitet, hur vi jobbar mot det och vilka utmaningar som kan uppkomma.

 

1. Vad betyder cirkularitet i praktiken för er?

 

Vi på CCBuild gör allt vi kan för att stötta branschens omställning till arbetssätt i linje med cirkulära principer - det handlar om att i första hand ta vara på och fortsätta använda befintliga byggnader och material och minimera både uttag av nya resurser och avfall. För att nå dit behöver vi bli bättre på många områden - allt från bevarande och underhåll till återbruk och materialåtervinning. 

 

2. Nämn ett bra exempel på hur ni kan stödja cirkulärt byggande och renoverande.

 

Det är lätt att inventera för återbruk med CCBuild och få digital översikt om vad man har, var det finns, när det blir tillgängligt, bedöma skick och funktion osv. CCBuild gör det lätt att i första hand använda det man redan har istället för att köpa nytt. 

 

3. Hur kan plattformen Prodikt stödja cirkulärt byggande?

 

CCBuilds plattform och Prodikt är integrerade - det betyder att CCBuilds publika marknadsplats samt våra användares interna produktbank i CCBuild nås även av Prodikts användare. Enkelt och smidig lösning som gör det lätt att arbeta med återbruk oavsett vilken plattform man är inloggad i. 

 

4. Vad är den största utmaningen vad gäller cirkulärt byggande idag?

 

Största utmaningen är att utbudet av cirkulära produkter och tjänster fortfarande är för litet. Vi behöver arbeta tillsammans för att stärka marknaden, allt utifrån den rådighet och roll man har. Det kan handla om att synliggöra befintliga utbudet av varor och tjänster, efterfråga cirkulära lösningar från beställare och leverantörer och berätta och sprida erfarenheter från cirkulära projekt. 

 

5. Vilken lösning skulle du vilja se för att öka möjligheterna för cirkulärt byggande?

 

Det finns många sätt att jobba cirkulärt redan idag. Det vill vi att fler ska upptäcka och ta nästa steg både vad gäller åtgärder för bevarande, återbruk och materialåtervinning i ombyggnationer, nybyggnationer, förvaltning och rivning. Det behöver inte vara krångligt eller stort, på ccbuild.se finns runt 100 referensprojekt som delar erfarenheter från olika typer av cirkulära projekt. 

 

Här kan ni se exempel på cirkulära projekt

 

Här kan ni hitta aktörer som erbjuder cirkulära tjänster och produkter

 

Här kan ni besöka marknadsplatsen - återbrukbara varor

 

 

 

 

 

Nyheter


Få rull på återbrukshjulet
Få rull på återbrukshjulet

2024-06-19

Nu har vi kommit fram till den sista intervjun med vårt utvecklingsråd för våren. Avslutande blir Anders Boström på Ten4Management, tidigare på Vasakronan.

Läs nyhet

Ingen avmattning av återbruk
Ingen avmattning av återbruk

2024-06-12

Textilplattor finns i kommersiella lokaler över hela Sverige och är kanske inte det man tänker på först vid demontering och rivning. Men det finns stora möjligheter och också stora värden i att återbruka plattorna – något ReCarpet gör.

Läs nyhet

Gå samman för att göra skillnad
Gå samman för att göra skillnad

2024-06-07

Vi intervjuade Maria Perzon, medlem i CCBuilds utvecklingsråd och Group Sustainability Manager på Castellum. De har höga mål för arbetet med återbruk och ser framtiden i samverkan.

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 27 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 30 augusti 08:30

Arbetsgruppsmöte Cirkulär upphandling

Läs mer

tis, 10 september 08:30

CCBuild nätverksträff - Mot cirkulär projektering

Läs mer