ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-12-15

Enklare att beräkna hur återbrukat byggmaterial påverkar klimatet


Intresset ökar för att återbruka byggprodukter och material. Det ger byggsektorn stora möjligheter att minska sin klimatpåverkan, men det finns en osäkerhet i branschen om hur man beräknar den. Nu finns en handledning som underlättar den saken.

Handledningen har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Ettelva Arkitekter och konsultfirman Bengt Dahlgren.

– Vi vill lyfta fram klimatvinsterna med återbrukade byggprodukter och samtidigt göra det enklare för branschen att förstå hur de kan räkna, säger Johanna Andersson, projektledare på IVL.

Handledningen är utformad i linje med den europeiska standarden för värdering av byggnaders miljöprestanda och kompatibel med Boverkets förslag på krav på klimatdeklarationer, som väntas införas 2022.

Visar klimateffekter på både projekt- och samhällsnivå

Siffror på återbrukets klimateffekter är också ett värdefullt underlag för beslutsfattande och rapportering av branschens återbruksarbete. Två vanliga sätt att titta på återbrukets klimateffekter är:

  • Rapportering av klimateffekter i specifika projekt eller organisationer, exempelvis vid klimatdeklarationer för byggnader eller hållbarhetsrapportering på företagsnivå.
  • Utvärdering av samhällseffekterna av att gå från linjära flöden till återbruk, vilket då visar vilken klimatbesparingspotential det finns i att återbruka produkter.

Är det alltid bättre att använda återbrukat byggmaterial?
– Ur ett materialresursperspektiv: ja. Ur ett klimatperspektiv: nästan alltid ja, med några få undantag. Återbruk ersätter nytillverkning och minskar därmed klimatutsläppen som är kopplade till såväl resursutvinning som tillverkning och avfallshantering. Det kan uppstå nya utsläpp i samband med återbruk, men i regel inte i närheten av den nivå som utsläppen vid nytillverkning, säger Johanna Andersson.

Ladda ner handledningen här PDF

Mer information: Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet

Nyheter


Återbruk med ny känsla för Örjansskolan
Återbruk med ny känsla för Örjansskolan

2024-05-08

Vi intervjuade Joakim Lundqvist och Kicki Viklund för att få veta mer om projektet Örjansskolan, som renoveras och byggs med cirkulära metoder.

Läs nyhet

Sprida kunskap om cirkulärt byggande
Sprida kunskap om cirkulärt byggande

2024-05-06

Vi fortsätter intervjua CCBuilds utvecklingsråd och nu har turen kommit till Ulla Janson, lektor på LTH!

Läs nyhet

Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

;

Kalendarium


mån, 13 maj 14:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

ons, 15 maj 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

ons, 15 maj 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer