ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2023-04-19

Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk


I ett Vinnovaprojekt ska IVL tillsammans med ett antal samarbetspartners utveckla en metod som möjliggör cirkulär projektering och en effektivare återbruksprocess. CCBuild bidrar genom att delta i projektets referensgrupp. Tanken är att återbruk integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.

Bygg- och fastighetssektorn är långt från cirkulär i dagsläget, och för att minska klimatutsläpp och resursförbrukning behöver nya arbetssätt och återbruk komma på plats. – Det finns flera digitala tjänster för projektering och även för inventering av återbrukbara byggprodukter, men de är i dagsläget inte integrerade med varandra. I det här projektet vill vi lägga en grund för en övergång till cirkulär projektering i branschen och stötta samverkan och informationsutbyte mellan olika aktörer, säger Åsa Nilsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet har beviljats medel i Vinnovas utlysning ”Grön och digital omställning” och startas upp i maj 2023. Det leds av IVL och utförs i samarbete med Kaminsky arkitektur, Akademiska Hus, Kamtech och PE Teknik och Arkitektur.

Metoden som utvecklas ska underlätta flöden mellan olika digitala tjänster som projekteringsverktyg i BIM och inventeringstjänster för återbruk. Utgångspunkten är att återbruk ska kunna integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter, vilket kommer minska administration och ge enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.

– I dagsläget krävs det ganska mycket manuell handpåläggning när vi inventerar för återbruk, till exempel i CCBuild, och sedan importerar våra återbruksinventeringar för vidare arbete i BIM-modellen i Revit. Vi ser fram emot att inom projektet få fram mer standardiserade arbetssätt med digitala flöden som gör arbetet mer tidseffektivt och därmed underlättar återbruk i fler projekt, säger Maja Lindborg på Kaminsky Arkitekter som är delprojektledare. 

Den metodik som utvecklas i projektet kommer att testas och utvärderas i fallstudier som genomförs av projektets parter. I referensgrupp finns Vectura och AMF Fastigheter, som även de kommer bistå med fallstudier. I referensgruppen ingår även CCBuild, Prodikt och BIMobject som kommer bidra till projektet avseende möjligheter och behov för att kunna koppla samman återbruksverktyg med BIM-verktyg.

 

För mer information, kontakta:

Åsa Nilsson, asa.nilsson@ivl.se

Sandra Moberg, sandra.moberg@ivl.se 

Maja Lindborg, maja.l@kaminsky.se

Nyheter


Så fungerar CCBuilds marknadsplats – steg för steg
Så fungerar CCBuilds marknadsplats – steg för steg

2025-07-08

Vill du köpa återbrukade produkter via CCBuild? Här guidar vi dig steg för steg genom hur Marknadsplatsen fungerar – från inloggning till betalning.

Läs nyhet

”Vi vill finnas där våra kunder finns”
”Vi vill finnas där våra kunder finns”

2025-07-03

Swedbank är första banken att bli samarbetspartner till CCBuild. Bankens syfte är tydligt: att vara en aktiv partner i kundernas omställningsresa mot cirkulärt byggande.

Läs nyhet

Så pratades det om cirkularitet under Almedalsveckan 2025
Så pratades det om cirkularitet under Almedalsveckan 2025

2025-06-27

Under årets Almedalsveckan märktes tydligt att intresset för cirkularitet växer. Fler personer och aktörer pratar om cirkulär ekonomi idag.

Läs nyhet

;

Kalendarium


ons, 20 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

mån, 25 augusti 14:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

tis, 26 augusti 09:00

Arbetsgruppsmöte - Farliga ämnen i cirkulära produkter

Läs mer