Publicerad: 2023-04-19
I ett Vinnovaprojekt ska IVL tillsammans med ett antal samarbetspartners utveckla en metod som möjliggör cirkulär projektering och en effektivare återbruksprocess. CCBuild bidrar genom att delta i projektets referensgrupp. Tanken är att återbruk integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.
Bygg- och fastighetssektorn är långt från cirkulär i dagsläget, och för att minska klimatutsläpp och resursförbrukning behöver nya arbetssätt och återbruk komma på plats. – Det finns flera digitala tjänster för projektering och även för inventering av återbrukbara byggprodukter, men de är i dagsläget inte integrerade med varandra. I det här projektet vill vi lägga en grund för en övergång till cirkulär projektering i branschen och stötta samverkan och informationsutbyte mellan olika aktörer, säger Åsa Nilsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Projektet har beviljats medel i Vinnovas utlysning ”Grön och digital omställning” och startas upp i maj 2023. Det leds av IVL och utförs i samarbete med Kaminsky arkitektur, Akademiska Hus, Kamtech och PE Teknik och Arkitektur.
Metoden som utvecklas ska underlätta flöden mellan olika digitala tjänster som projekteringsverktyg i BIM och inventeringstjänster för återbruk. Utgångspunkten är att återbruk ska kunna integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter, vilket kommer minska administration och ge enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.
– I dagsläget krävs det ganska mycket manuell handpåläggning när vi inventerar för återbruk, till exempel i CCBuild, och sedan importerar våra återbruksinventeringar för vidare arbete i BIM-modellen i Revit. Vi ser fram emot att inom projektet få fram mer standardiserade arbetssätt med digitala flöden som gör arbetet mer tidseffektivt och därmed underlättar återbruk i fler projekt, säger Maja Lindborg på Kaminsky Arkitekter som är delprojektledare.
Den metodik som utvecklas i projektet kommer att testas och utvärderas i fallstudier som genomförs av projektets parter. I referensgrupp finns Vectura och AMF Fastigheter, som även de kommer bistå med fallstudier. I referensgruppen ingår även CCBuild, Prodikt och BIMobject som kommer bidra till projektet avseende möjligheter och behov för att kunna koppla samman återbruksverktyg med BIM-verktyg.
För mer information, kontakta:
Åsa Nilsson, asa.nilsson@ivl.se
Sandra Moberg, sandra.moberg@ivl.se
Maja Lindborg, maja.l@kaminsky.se
2025-03-05
Storskalig demontering och försäljning av återbruk är outforskad mark för de flesta kommuner. Något som inte avskräcker Uppsala kommun vid omvandlingen av stadsdelen Ulleråker.
Läs nyhet2025-02-13
Årets första nätverksträff satte fokus på åtgärder för ökad livslängd på befintliga byggnader och byggprodukter. Vi fick lyssna på förvaltare, forskare och experter inom golv, fasad och köksförnyelse som gav sin syn på hur vi skapar bättre förutsättningar för cirkulär förvaltning.
Läs nyhet2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhettors, 03 april 08:30
Webinarium: Cirkulärt byggande och återbruk – BASTAs samarbete med CCBuild
Läs mer