ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-12-01

Centrum för cirkulärt byggande får priset som Årets cirkulära initiativ


Medalj Vinnare ÅtervinningsgalanCentrum för cirkulärt byggande är Årets cirkulära initiativ!
Utmärkelsen delades ut av tidningen Recycling vid Återvinningsgalan som hölls på Berns i Stockholm den 1 december.

– Jag är så stolt och glad över att vårt arbete i CCBuild uppmärksammas. Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Besegrade två tunga finalister

Priset för Årets cirkulära initiativ går till någon som har presenterat exempelvis en innovation, affärsmodell eller teknik som stimulerar cirkulära flöden av material och resurser. Och det var två tunga finalister som fick se sig besegrade av CCBuild: Volvo Cars och Coca-Cola.

Juryns motivering till priset löd: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan. Årets cirkulära initiativ tilldelas Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.”

Flera CCBuild-parter var med på Återvinningsgalan och gladdes tillsammans med Carina Loh Lindholm: Torbjörn Zettergren och Amanda Höjer från Vasakronan, Marianne Hedberg från Byggföretagen, Emma Östlund från Ettelva arkitekter, Jimmie Hellström från Brukspecialisten, Amanda Borneke från Sweco samt Anna Jarnehammar och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ökande intresse för återbruk

CCBuild har fått stor uppslutning från bygg- och fastighetsbranschen. Under bara det senaste året har antalet samarbets- och associerade parter ökat från 30 till över 70.

–  Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CCBuild är ett jättebra exempel på hur vi på IVL kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet som leder samverkansarenans arbete.    

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med samarbetspartners. Läs mer på www.atervinningsgalan.se.

Läs mer om Centrum för cirkulärt byggande på IVL:s webbsida.

Nyheter


Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

;

Kalendarium


tors, 02 maj 13:00

Nätverk Återbruk Väst - Tema: Infrastruktur

Läs mer

tis, 07 maj 09:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

ons, 08 maj 08:30

Grundutbildning cirkulärt byggande - Fysiskt på plats i GBG!

Läs mer