Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) är en arena där branschens aktörer möts och samverkar kring återbruk och cirkulära materialflöden vid byggande, rivning och förvaltning. Arenan erbjuder nätverk, kunskap och digitala tjänster som stärker marknaden för cirkulära produkter och tjänster i samhällsbyggnadsbranschen och som gör det lätt att arbeta med återbruk.
CCBuild utvecklas i bred samverkan under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet. Läs mer på sidan om vår organisation. Läs mer här om hur du kan delta i CCBuild: Delta i CCBuild
Utmaning: Från linjära till cirkulära materialflöden
Byggverksamhet står för cirka 40 % av Sveriges avfallsmängder. Men tusentals ton av det håller så hög kvalitet att det kan fortsätta användas.
Stora värdeförluster sker årligen ur den svenska ekonomin till följd av dagens linjära materialflöden i våra byggnader. Studien "Ett värdebeständigt svenskt materialsystem" framtagen av Återvinningsindustrierna visar på förluster i storleksordningen 19 miljarder kronor per år till följd av linjära materialflöden i våra byggnader. Råvaruutvinning och tillverkning är samtidigt en avgörande källa till samhällets växthusgasutsläpp och annan miljöpåverkan. Att tillvarata och återcirkulera materialen i vår byggda miljö kan minska både samhällets miljöpåverkan och kostnader. Därför vill vi bevara befintliga resurser, öka återbruket och materialåtervinningen av byggprodukter och möjliggöra omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.
Lösning: Branschgemensam arena för kunskap, samverkan och marknad
CCBuild är en neutral och branschgemensam arena för de aktörer som vill vara med i omställningen mot cirkulära materialflöden. Vi arbetar för att stärka marknaden för cirkulära produkter och tjänster, och etablera arbetssätt i linje med cirkulära principer.
CCBuilds erbjudanden
Sagt av våra samarbetspartner om CCBuild
Sara Grahn, White:
"CCBuild är en förutsättning för att återbruk ska slå igenom i stor skala och för att det ska finnas både kvalitetssäkrat material och kunskap i omlopp. Var och en kan inte sitta på sin egen kammare och ha koll på tillgång och efterfrågan på material. Det är genom samverkan i hela kedjan vi uppnår reella effekter."
Kristina Mjörnell, RISE:
"RISE valde att gå med i CCBuild för att bidra till ett ökat cirkulärt byggande, främst med vår breda kompetens om olika byggnadsmaterial och kvalitetssäkring av material och produkter."
Andrea Pap de Pesteny, Skanska:
"Klimatutsläppen kan minskas betydligt om mer material återvinns och återbrukas. Vi vill därför öka andelen återbrukat material i våra projekt genom samverkan och lärande tillsammans med kunder och andra viktiga aktörer."
Lisa Bringhed, Region Kronoberg, som är med i föreningen GodaHus:
”Vi har även tidigare arbetat med återbruk på olika sätt, men inte gjort det på ett så här strukturerat sätt som vi kunnat göra med hjälp av CCBuild. Det har varit ett bra verktyg för oss för att öka återbruket av byggmaterial och även för att visa vilken stor klimatnytta återbruket har.”