ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2025-07-03

”Vi vill finnas där våra kunder finns”


Swedbank är första banken att bli samarbetspartner till CCBuild. Bankens syfte är tydligt: att vara en aktiv partner i kundernas omställningsresa mot cirkulärt byggande. – För att kunna vara relevanta i våra kunddialoger behöver vi finnas i forum som CCBuild, säger Karin Björk, Senior ESG Advisor på Swedbank Corporates & Institutions.

CCBuild träffade nyligen Karin Björk och Tomas Zimmermann från Swedbank för en intervju om bankens syn på cirkulärt byggande och deras nya roll som samarbetspartner till CCBuild. Samtalet kretsade kring hur Swedbank vill stötta sina kunder i omställningen och varför initiativ inom cirkularitet är viktiga för att driva utvecklingen framåt.

Varför är cirkularitet viktigt för Swedbank och hur arbetar ni med det?

– Swedbanks vision är ett finansiellt sunt och hållbart samhälle. Cirkularitet är avgörande för att hantera nästan hälften av det identifierade behovet av minskade växthusgasutsläpp – sådana som inte kan åtgärdas genom att enbart ställa om det fossilbaserade energisystemet till hållbara källor, säger Tomas Zimmermann, Senior Advisor Group Sustainability, Swedbank.

– Cirkularitet är även en integrerad del av energiomställningen, som är ett av våra huvudsakliga fokusområden för bankens hållbarhetsarbete, fortsätter han. Eftersom all produktion kräver energi är resurseffektivitet och cirkulära flöden avgörande för att minska materialens inbäddade klimatpåverkan (scope 3).

Swedbank arbetar både med den egna värdekedjan och med att stötta kunder i deras omställning. Det sker bland annat genom hållbarhetslänkade lån kopplade till cirkulära mål. – Cirkularitet spelar också en växande roll i vår hållbarhetslänkade kreditgivning, särskilt vid nybyggnation och renoveringar där klimatavtryck och materialval är centrala, tillägger Karin Björk.

Vad är era kunders största utmaningar när det gäller att uppnå cirkulära byggnader?

– En av de största utmaningarna är att dagens affärslogik fortfarande gynnar linjära modeller. Det saknas tillräckliga ekonomiska incitament och regelverk som stöttar cirkulära lösningar, vilket gör det svårt för många aktörer att motivera investeringar. Det krävs ofta större initiala insatser för att gå över till cirkulära arbetssätt och flöden, och utan tydliga regulatoriska ramverk och statliga stöd riskerar dessa satsningar att inte löna sig på kortare sikt jämfört med traditionella linjära modeller, säger Tomas Zimmermann.

Utöver det regulatoriska och ekonomiska ramverket lyfter de även de praktiska utmaningarna. – Det saknas standardiserade system och infrastruktur för återbruk, vilket gör det särskilt svårt för små och mellanstora aktörer att arbeta med cirkulära byggmaterial, säger Karin Björk. Hon nämner också att tillgången till data är en flaskhals – många företag vet helt enkelt inte vad eller hur de ska mäta för att visa på cirkularitet i sina projekt, framför allt vid renovering.

En tredje utmaning är att det är ett relativt nytt sätt att arbeta på, vilket gör att få aktörer vågar gå först. Det behövs föregångare, gemensamma riktlinjer och ett mod att pröva nya lösningar. Här ser vi att banker, offentlig sektor och initiativ som CCBuild har en viktig roll att spela för att sänka trösklarna, säger hon.

Varför vill Swedbank vara med i just CCBuild?

– Eftersom återbruksfrågan är viktig för våra kunder är det naturligt val för oss att medverka – det är en förutsättning för att vi ska kunna förstå kundernas behov och utveckla relevanta lösningar för dem säger Tomas Zimmermann.

Han understryker att det inte bara handlar om närhet till kunderna, utan också om att höja bankens kunskapsnivå inom ett snabbt föränderligt område. – Cirkularitet utvecklas snabbt och det finns fortfarande få experter i branschen. För oss är CCBuild en värdefull arena för kunskapsutbyte, där vi både kan lära oss av andra och bidra med vårt perspektiv som finansiär.

Karin Björk tillägger att det också finns ett större ansvar som motiverar Swedbanks engagemang: – Som en av Sveriges största banker har vi en nyckelroll i att stötta den gröna omställningen – oavsett om det handlar om klimat, cirkularitet eller biologisk mångfald. När regelverken bromsar in måste vi fortsätta driva på.

Vad är era förväntningar på hur CCBuild kan stötta era kunder i att samla in bättre data och arbeta mer strukturerat?

Banken efterfrågar framför allt tillgång till data som kan visa att cirkularitet har en positiv effekt på intäkter, kassaflöden och/ eller fastighetsvärde. Sådan data kan på sikt bidra till att sänka kreditrisken och därmed ge bättre finansieringsvillkor för kunderna. – Om vi kan bevisa det för våra tillsynsmyndigheter, kan vi potentiellt utveckla våra kreditmodeller så att cirkulära investeringar får mer förmånliga villkor. Det skulle sannolikt gynna takten i den cirkulära omställningen, säger Tomas Zimmermann.

Nyheter


”Vi vill finnas där våra kunder finns”
”Vi vill finnas där våra kunder finns”

2025-07-03

Swedbank är första banken att bli samarbetspartner till CCBuild. Bankens syfte är tydligt: att vara en aktiv partner i kundernas omställningsresa mot cirkulärt byggande.

Läs nyhet

Så pratades det om cirkularitet under Almedalsveckan 2025
Så pratades det om cirkularitet under Almedalsveckan 2025

2025-06-27

Under årets Almedalsveckan märktes tydligt att intresset för cirkularitet växer. Fler personer och aktörer pratar om cirkulär ekonomi idag.

Läs nyhet

Referat från CCBuild Forum
Referat från CCBuild Forum

2025-06-18

CCBuild Forum samlade anslutna aktörer för en förmiddag fylld med reflektion, inspiration och framåtblick. Här kan du ta del av ett referat från träffen.

Läs nyhet

;

Kalendarium


ons, 20 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

mån, 25 augusti 14:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

tis, 26 augusti 09:00

Arbetsgruppsmöte - Farliga ämnen i cirkulära produkter

Läs mer