ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-09-01

Sommarens möjliggörare 2021


Återbruket tar inte semester. Det ser man på att CCBuilds produktbank har fortsatt att växa under sommaren, och på ett större utbud på marknadsplatsen av framför allt fönster. Totalt har våra användare de senaste månaderna inventerat produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser med minst 142 ton.

Efter en sommarpaus med att utse Månadens möjliggörare återkommer vi nu i stället med Sommarens möjliggörare. Under juni, juli och augusti har produkter inventerats som har potentialen att minska klimatpåverkan med 142 ton koldioxidekvivalenter.

En del ur produktbanken finns att köpa på marknadsplatsen

Många inventeringar används som stöd för internt återbruk, men en del av det som läggs i produktbanken publiceras på marknadsplatsen i hopp om att produkterna ska leva vidare hos en ny ägare och på så vis möjliggöra en klimatbesparing när återbruk ersätter nyinköp.

Sommarlistan över dem som publicerat mest på marknadsplatsen toppas av Återbruket (Kretslopp och Vatten, Göteborgs stad), GodaHus och Dala återbyggdepå. Bra jobbat!

Nya produkter från dessa aktörer är främst betongplattor samt fönster av olika material och dimensioner.

Klimatdata avgör – men antalet produkter är också viktigt

Topplistan över möjliggörare utses strikt utifrån vilken klimatpotential produkterna har, men en del av det som läggs in i produktbanken saknar klimatdata.

– Exempelvis har Lokalförvaltningen i Göteborg många produkter från utemiljö, men eftersom CCBuild ännu inte har kompletterats med klimatdata för dessa produkter har de ingen chans att kvala in på listan, säger Åsa Nilsson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som jobbar med utveckling av CCBuilds digitala verktyg.

Så alla ni som har lagt in många produkter, men ändå inte kommer med på topplistan: er insats har också stort värde!

Nyheter


Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024
Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024

2024-04-08

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 23 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer

ons, 24 april 13:00

Cirkularitet - för hållbar stads- och campusutveckling

Läs mer

ons, 24 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer