ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2024-05-22

Erfarenhet från golvet


I en intervjuserie ställer vi några frågor till medlemmar i CCBuilds utvecklingsråd. Näst på tur är Peter Nicander på Tarkett - läs om hans syn på framtiden och lösningarna för cirkulärt byggande. 

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Peter Nicander och är ursprungligen från Skåne, men kom till Stockholm för två årtionden sen och har nu familj här. Jag har jobbat länge inom byggbranschen, både som entreprenör och tillverkare, idag är jag är Key Account manager och Sustainability representative på Tarkett. Mitt jobb är att skapa cirkulära samarbete med fastighetsägare och slutkunder samt att vara med och driva vårt interna hållbarhetsarbete.

Hur jobbar ni på Tarkett med cirkulärt byggande och förvaltning?

Vår utgångspunkt är att vi ska ta ansvar för vårt material under hela livscykeln och kunna ta tillbaka både installationsspill och utrivna golv för återvinning. Vi är inte där med hela vårt breda produktutbud idag men arbetar hårt för att nå dit.

Tillsammans med Golvbranschen Riksförbund har vi skapat en logistik för insamling av installationsspill från plastgolv. För insamling av andra fraktioner, som utrivna golv och installationsspill från linoleumgolv, har vi skapat egna logistikflöden. Vi utforskar även möjligheten att kunna återbruka textilplattor och trägolv.

Vad är din roll i CCBuilds utvecklingsråd? Vilka frågor tycker du är viktiga att de lyfts i rådet?

Baserat på min långa erfarenhet ”nära golvet” är jag väldigt fokuserad på det praktiska och har en tydlig förankring i hur det funkar ute i verkligheten. Jag tror till exempel att CCBuilds marknadsplats har stor potential.

Det unika med CCBuild är att man har lyckats samla så många olika aktörer över hela landet inom byggbranschen som är fokuserade på återbruk. Inom det nätverket borde finnas en kritisk massa för att få igång en marknad för återbruk. Jag har haft flera intressanta samtal med CCBuilds digitala team om just marknadsplatsen, vilket har varit väldigt lärorikt och roligt att kunna bidra nu när CCBuilds marknadsplats vidareutvecklas. 

Vilka utmaningar och lösningar ser du för att branschen ska klara omställningen till cirkulärt byggande och förvaltning? Vad kan göras på kort och på lång sikt? 

I århundraden har hela systemet varit linjärt och tillverkningen har blivit extremt effektiv. Det cirkulära synsättet är ännu i sin linda och det krävs både stöd av lagstiftning och bred utbildning för att öka kunskap och förståelse i alla led kopplat till byggnation. På Tarkett ser vi att volymerna av insamlat återbrukbart material växer, men det är lång väg kvar. Här krävs hjälp från både politiker och byggbranschen som helhet för att inventera och samla in återvinningsbara eller återbrukbara material.

Cirkulära material kräver mer handpåläggning, i form av sortering, rengöring och förberedande för ny produktion, vilket är kostnadsdrivande. Det är idag långt ifrån fall alla beställare som är beredda att betala mer för återbrukade och cirkulära material. Därför behövs starkare incitament för beställare att föreskriva miljövänligare material. Tydligare krav vid offentlig upphandling skulle kunna vara ett verktyg för att driva omställningen.

Detta är en intervjuserie med deltagarna i CCBuild utvecklingsråd

Nyheter


Få rull på återbrukshjulet
Få rull på återbrukshjulet

2024-06-19

Nu har vi kommit fram till den sista intervjun med vårt utvecklingsråd för våren. Avslutande blir Anders Boström på Ten4Management, tidigare på Vasakronan.

Läs nyhet

Ingen avmattning av återbruk
Ingen avmattning av återbruk

2024-06-12

Textilplattor finns i kommersiella lokaler över hela Sverige och är kanske inte det man tänker på först vid demontering och rivning. Men det finns stora möjligheter och också stora värden i att återbruka plattorna – något ReCarpet gör.

Läs nyhet

Gå samman för att göra skillnad
Gå samman för att göra skillnad

2024-06-07

Vi intervjuade Maria Perzon, medlem i CCBuilds utvecklingsråd och Group Sustainability Manager på Castellum. De har höga mål för arbetet med återbruk och ser framtiden i samverkan.

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 27 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 30 augusti 08:30

Arbetsgruppsmöte Cirkulär upphandling

Läs mer

tis, 10 september 08:30

CCBuild nätverksträff - Mot cirkulär projektering

Läs mer