ccbuild-logo-spin

CAMPX by Volvo Group – Nytt kontor med återbruk i fokus

Logo Image
Vad handlar projektet om?
CampX är Volvo Groups globala innovationsarena för teknik och företagsomvandling. Inom Camp X bjuds partners inklusive kunder, nystartade företag, leverantörer, akademi och myndigheter in att samarbeta med Volvo Groups experter. CampX roll är att bjuda in nystartade företag som har potential, teknik och affärsvärde för Volvokoncernen. Briefen var tydlig. Volvo Group ville skapa en kreativ mötes- och arbetsplats, en arena för idéer och innovationer att kunna förverkligas. CampX liknas mer vid “verkstad” än traditionellt kontor. Miljön är en befintlig gammal lagerlokal med speciella dimensioner och material. Den känslan skulle bevaras. CampX är det första större inrednings-uppdraget med fokus på återbruk inom Volvo Group. Budget var en faktor genom hela processen i tätt samarbete med beställare och återbruksleverantör. På så sätt kunde rätt nivå på satsningar samt prioriteringar göras i gemensamt beslut. CampX är ett gott exempel på hur man kan genomföra ett hållbart inredningsuppdrag med helhetsupplevelse och mycket karaktär utan att tappa kontrollen över resultatets kvalitet och ekonomi.
Vad har vi lärt oss?
Att det lönar sig med återbruk! Ett nytt förhållningssätt och arbetssätt.
Vad har gått bra?
Det var det första stora återbruksprojektet på Volvo Campus. Ett spännande samarbete! Det blev den annorlunda plats som det var tänkt – bortom det traditionella kontoret. Det ställdes även krav på servicenivå mat- och caféutbud. Den populära kaffebaren Bar Centro som finns i centrala Göteborg tackade ja till samarbete och driver nu lunchrestaurang och café, som blivit en attraktion inom hela Campusområdet.
Vad kan bli bättre?
Att även se över ytskikt/råmaterial inom den fasta inredningen i byggnaden. Det var inte aktuellt i uppdraget men vi föreskrev, där vi kunde påverka, att det skulle vara demonterbart för att lätt kunna underhålla och eventuellt förändra i framtiden.
Positiva effekter
Rekomo gjorde en första beräkning av klimatpåverkan för Volvo Group Real Estate utifrån de två största inköpen av kontorsinredning: el-skrivbord och kontorsstolar. 500 nytillverkade el-skrivbord + kontorsstolar = 88000 kg CO2 500 begagnade el-skrivbord + kontorsstolar = 176 kg CO2 Minskad klimatpåverkan är ca 87824 kg CO2
Vad har kunnat återanvändas

Fåtöljer, stolar, mötesbord, pausrumsmöbler. Kompletterande inköp av återbrukade möbler gjordes via Rekomo.

Cirkulära material som använts

Större del nytillkommen, återbrukad inredning, men även delar av Volvos egna möbellager har återanvänts.

Tengbom


Tengbom

Ombyggnad

Volvo Campus Lundby, Göteborg

juni 2018 - apr. 2019Cirkulära strategier

Cirkulära material som används:

Vad har kunnat återanvändas?


Medverkande

Rekomo


Hemsida

www.tengbom.se


Kontaktperson

Susann Wessely Gromark

susann.wessely-gromark@tengbom.se