ccbuild-logo-spin

Gamla Medborgarhuset

Logo Image
Vad handlar projektet om?

Ett traditionellt rivningsprojekt, som efter omfattande bevarandeutredningar och återbruksinventeringar, omvandlades till en varsam demontering med högt uppsatta återbruksmål. Byggnaden ”Gamla Medborgarhuset” var en byggnad på ca 3000 kvm mitt i Uppland Väsby. Byggnaden bestod av en stadig betongstomme, tegelfasad, marmorväggar och inredningsdetaljer från tidigt 1970-tal.

Vad har vi lärt oss?

Det har varit en resa för alla parter och det hade aldrig gått bra genom alla motgångar utan en positiv och nyfiken arbetsgrupp. Alla inblandade har lärt sig enormt mycket, både praktiskt och på organisatorisk nivå. Vi har dokumenterad varje steg för uppföljning och återrapportering internt.

Vad har gått bra?

Den höga återbruksgraden och bevarandet av byggnaden med invånarnas berättelser. Projektgruppen har under demonteringen samlat in berättelser om byggnaden. Exempelvis berättelser om invånarnas första dejt på dansbansvåningen, om den skånska kassörskan som alltid fanns i receptionen eller första gången de såg en skräckfilm på biograf. Att se berättandet som en del av återbruksarbetet, kopplat till social hållbarhet och kulturbevarande, har varit ögonöppnande för alla parter i projektet.

Vad kan bli bättre?

Återbruk av betongen hade kunnat styras på annat sätt i upphandlingen. Projektet hade inte tillräckligt med kunskap kring att använda betong som betongkross inte kan tillgodoräknas som återbruk, utan snarare räknas som materialåtervinning.

Positiva effekter

Att sätta Upplands Väsby på återbrukskartan trodde vi aldrig! Det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem säger att projektet har gett stolthet till staden, dess invånare, politiker och medarbetarna hos Väsbyhem. De blir inbjuda till samtal på exempelvis Klimatarena Stockholms Återbruksmarknad. Projektet är även nominerad i flera kategorier till Återvinningsgalan 2024.

Vad har kunnat återanvändas

I princip hela byggnaden. 90% av byggnaden har återbrukats eller återvunnits. Återbruket bestod bland annat av tegelfasaden, belysning och armaturer, biostolar, tvättställ. Den största delen av materialåtervinningen är betongstommen som återanvändas som betongkloss.

Cirkulära material som använts

Då det är en varsam demontering har inga cirkulära material använts i projektet i sig. Däremot har Väsbyhem sparat ca 4 ton återbrukat material för att bygga in vid renovering, underhåll och nybyggnation. Det är bland annat träpaneler, träräcken, biostolar, marmorklinker, belysningsarmaturer med mera.

SWECO


SWECO

Rivning

Upplands Väsby

okt. 2023 - juli 2024


Läs mer om SWECO

Cirkulära strategier

Cirkulära material som används:


Kontaktperson

Shirin Akrawi

Shirin.akrawi@vasbyhem.se