ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-03-21

Vasakronan: ”Hållbarhet ger lönsamhet”


– Vårt miljömässiga hållbarhetsarbete har även gjort oss mer lönsamma.

Det säger Amanda Höjer. Hon är biträdande projektchef på fastighetsbolaget Vasakronan som har varit med i Centrum för cirkulärt byggande sedan starten 2015.

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Företaget hade 2020 målet att arbeta med återbruk i varje projekt. I år höjer de ribban och ska öka andelen återbrukat material.

– Våra miljömål går hand i hand med vårt finansiella mål: att bli mer lönsamma, säger Amanda Höjer.

Miljömålen handlar om att minska avfallet, att cirkulera mer material och att minska klimatpåverkan.

– Vi får bättre räntor på våra lån tack vare vårt hållbarhetsarbete. Och eftersom våra kunder tycker det är en viktig fråga och ser att våra lokaler är miljöcertifierade har vi minskad risk att stå med tomma lokaler.

Återbruksworkshop i alla byggprojekt

Vasakronan har ett internt krav på att hålla återbruksworkshop tillsammans med entreprenörerna i alla byggprojekt för att se hur de kan återbruka så mycket som möjligt.

– Vi ska vara klimatneutrala till 2030, då kan vi inte använda bara nytt material, säger Amanda Höjer.

Processen börjar med att de inventerar allt i en lokal som ska byggas om. De försöker i första hand behålla material inom lokalen, slipar golv och lackerar om dörrar. Men en del går till andra egna byggprojekt, och de använder CCBuilds marknadsplats och Brattöns återbruk för att få rätt material på rätt plats.

Extra påslag för att inte använda nytt

En del hinder finns för återbruket, som ekonomiska incitament och frågan om garantier.

– Det kan vara mer förmånligt för entreprenörer att köpa in och använda nytt material, men vi försöker ändra det genom att ge ett extra påslag om de hittar återbrukat i stället, berättar Amanda Höjer.

Entreprenörer kan även se garantifrågan som ett hinder. Men de slipper lämna garanti på de återbrukade produkterna, de lämnar enbart garanti på det jobb de gör.

– Det är en risk vi får ta, men vi bedömer att den är relativt liten för de flesta produkter.

Hög kvalitet förvånar många

Hyresgäster kan ha bilden att återbruk är fult, slitet och trasigt. Därför har Vasakronan ställt i ordning Återbrukslokalen för att visa att det kan hålla minst lika god kvalitet.

– Vi har fått mycket bra respons, man tycker att det är en attraktiv lokal. ”Menar du att allting är återbrukat?” är en vanlig kommentar.

Ett projekt med många miljömässiga förtecken är Strömshuset, en affärsbyggnad från 30-talet i Göteborg som renoveras med stort fokus på återbruk och byggs på med fler våningar i trä.

– Där finns en betydligt större lokal än Återbrukslokalen som ska göras så gott som helt i återbrukat material: undertaksplattor, pentryn, ventilationskanaler, bafflar, armaturer, eluttag, restpartier av kakel, återbrukade mattor från en leverantör som tar tillbaka sina egna mattor.

Egna byggnader är materialbanker

Ibland använder Vasakronan sina egna byggnader som materialbanker. Ett exempel är Kromet, en byggnad i centrala Göteborg som ska demonteras.

– Exempelvis ska pentryn och elstegar till Strömshuset. Och stora sjok av byggmaterial därifrån ska användas i Kaj 16 som byggs där Kromet nu står.

Samarbete krävs för att lyckas

Vasakronan såg den stora outnyttjade potentialen i återbrukat byggmaterial och gick därför med i Centrum för cirkulärt byggande.

– Det finns jättemycket resurser som kan användas, men få säljer återbrukat byggmaterial så som man säljer återanvända kläder och möbler, kommenterar Amanda Höjer.

Enligt henne är samarbete en förutsättning för att det ska lyckas.

– Det behövs forskning och utveckling och det är inte är vår starkaste sida, men vi kan bidra med vår verklighet i CCBuild.

 

 

 

Nyheter


Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen
Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen

2021-06-24

Tusentals återbruksuppdrag skulle årligen kunna efterfrågas om återbruksmarknaden var etablerad i Göteborgsregionen. En studie har tagit reda på vilken potential som finns. Välkommen på frukostseminarium 25 augusti, så får du veta mer!

Läs nyhet

Månadens möjliggörare - maj
Månadens möjliggörare - maj

2021-06-03

Grattis Dala återbyggdepå, ReclaimD och Akademiska Hus! Ni toppar maj månads lista när det gäller att inventera produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser. Månadens sammanlagda potentiella besparing tack vare CCBuilds produktbank är 135 ton koldioxidekvivalenter.

Läs nyhet

CCBuilds inventeringsapp finns på App Store och Google Play
CCBuilds inventeringsapp finns på App Store och Google Play

2021-05-19

Cirkulär materialhantering och ökat återbruk har blivit ännu enklare: nu går det att ladda ner CCBuilds nya app för inventering från både App Store och Google Play. Du hittar den genom att söka på CCBuild, helt enkelt.

Läs nyhet


Kalendarium


ons, 25 augusti 08:30

Frukostseminarium om återbrukets potential i Göteborgsregionen!

Läs mer

ons, 25 augusti 14:30

Användarträff - CCBuild produktbank, marknadsplats, inventeringsapp

Läs mer

tis, 31 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer