ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-03-21

Vasakronan: ”Hållbarhet ger lönsamhet”


– Vårt miljömässiga hållbarhetsarbete har även gjort oss mer lönsamma.

Det säger Amanda Höjer. Hon är biträdande projektchef på fastighetsbolaget Vasakronan som har varit med i Centrum för cirkulärt byggande sedan starten 2015.

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Företaget hade 2020 målet att arbeta med återbruk i varje projekt. I år höjer de ribban och ska öka andelen återbrukat material.

– Våra miljömål går hand i hand med vårt finansiella mål: att bli mer lönsamma, säger Amanda Höjer.

Miljömålen handlar om att minska avfallet, att cirkulera mer material och att minska klimatpåverkan.

– Vi får bättre räntor på våra lån tack vare vårt hållbarhetsarbete. Och eftersom våra kunder tycker det är en viktig fråga och ser att våra lokaler är miljöcertifierade har vi minskad risk att stå med tomma lokaler.

Återbruksworkshop i alla byggprojekt

Vasakronan har ett internt krav på att hålla återbruksworkshop tillsammans med entreprenörerna i alla byggprojekt för att se hur de kan återbruka så mycket som möjligt.

– Vi ska vara klimatneutrala till 2030, då kan vi inte använda bara nytt material, säger Amanda Höjer.

Processen börjar med att de inventerar allt i en lokal som ska byggas om. De försöker i första hand behålla material inom lokalen, slipar golv och lackerar om dörrar. Men en del går till andra egna byggprojekt, och de använder CCBuilds marknadsplats och Brattöns återbruk för att få rätt material på rätt plats.

Extra påslag för att inte använda nytt

En del hinder finns för återbruket, som ekonomiska incitament och frågan om garantier.

– Det kan vara mer förmånligt för entreprenörer att köpa in och använda nytt material, men vi försöker ändra det genom att ge ett extra påslag om de hittar återbrukat i stället, berättar Amanda Höjer.

Entreprenörer kan även se garantifrågan som ett hinder. Men de slipper lämna garanti på de återbrukade produkterna, de lämnar enbart garanti på det jobb de gör.

– Det är en risk vi får ta, men vi bedömer att den är relativt liten för de flesta produkter.

Hög kvalitet förvånar många

Hyresgäster kan ha bilden att återbruk är fult, slitet och trasigt. Därför har Vasakronan ställt i ordning Återbrukslokalen för att visa att det kan hålla minst lika god kvalitet.

– Vi har fått mycket bra respons, man tycker att det är en attraktiv lokal. ”Menar du att allting är återbrukat?” är en vanlig kommentar.

Ett projekt med många miljömässiga förtecken är Strömshuset, en affärsbyggnad från 30-talet i Göteborg som renoveras med stort fokus på återbruk och byggs på med fler våningar i trä.

– Där finns en betydligt större lokal än Återbrukslokalen som ska göras så gott som helt i återbrukat material: undertaksplattor, pentryn, ventilationskanaler, bafflar, armaturer, eluttag, restpartier av kakel, återbrukade mattor från en leverantör som tar tillbaka sina egna mattor.

Egna byggnader är materialbanker

Ibland använder Vasakronan sina egna byggnader som materialbanker. Ett exempel är Kromet, en byggnad i centrala Göteborg som ska demonteras.

– Exempelvis ska pentryn och elstegar till Strömshuset. Och stora sjok av byggmaterial därifrån ska användas i Kaj 16 som byggs där Kromet nu står.

Samarbete krävs för att lyckas

Vasakronan såg den stora outnyttjade potentialen i återbrukat byggmaterial och gick därför med i Centrum för cirkulärt byggande.

– Det finns jättemycket resurser som kan användas, men få säljer återbrukat byggmaterial så som man säljer återanvända kläder och möbler, kommenterar Amanda Höjer.

Enligt henne är samarbete en förutsättning för att det ska lyckas.

– Det behövs forskning och utveckling och det är inte är vår starkaste sida, men vi kan bidra med vår verklighet i CCBuild.

 

 

 

Nyheter


Månadens möjliggörare
Månadens möjliggörare

2021-04-01

Grattis Brukspecialisten, Dala Återbyggdepå och Akademiska Hus! Ni har vunnit topp-placeringar i ”månadens möjliggörare”!

Läs nyhet

CCBuild-nätverket fortsätter växa
CCBuild-nätverket fortsätter växa

2021-03-29

Från våren 2021 är fler aktörer välkomna att ansluta sig till CCBuild-samarbetet som associerad partner. Målet är att vara branschens gemensamma arena som stödjer mer cirkulärt byggande. Nu välkomnar vi fem nya associerade partner.

Läs nyhet

Välkommen till CCBuilds nya webbsida
Välkommen till CCBuilds nya webbsida

2021-03-22

Centrum för cirkulärt byggande växer – på många sätt. Förutom flera nya partner har vi också utökat våra digitala tjänster. Och nu hänger allt ihop på ett bättre sätt tack vare vår nya webbsida.

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 12 april 09:00

Ett steg mot ökat återbruk i Sydostregionen

Läs mer

ons, 21 april 08:00

Utbildning: Cirkulärt byggande och återbruk

Läs mer

tor, 22 april 14:00

Introduktionsträff CCBuild-nätverket 22 april

Läs mer