ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-08-31

Varor för 216 miljoner kronor väntar på nästa användare


Lagersaldo: 216 miljoner svenska kronor. Så stort uppskattas det ekonomiska värdet vara av de resurser som i skrivande stund finns inventerade i CCBuilds produktbank.

Det handlar om vanliga byggvaror som tegel, tak, golv, dörrar, fönster – men även vitvaror, belysning, installationsprodukter och möbler och mer udda varor som receptionsdiskar och lyftkranar.

Varorna har inventerats av samarbetsparter till CCBuild, antingen med syftet att de ska fortsätta användas internt inom den egna organisationen, eller att de ska erbjudas externt till andra via CCBuilds marknadsplats.

55 miljarder kronor går förlorade varje år

Stora värden förloras varje år från den svenska ekonomin till följd av slöseri med befintliga resurser. I rapporten Ett värdebeständigt svenskt materialsystem uppskattas att materialvärden på 55 miljarder kronor förloras varje år bara i Sverige.

Främst beror det på att varor endast används en gång och i stället för att tas tillvara förstörs, förbränns eller hamnar på deponi. Det kan även handla om värdeförluster för att materialet tappar i kvalitet och nedgraderas genom blandning och kontaminering så att en högvärdig materialåtervinning inte kan uppnås.

CCBuild vill förlänga livet på material

Målet för CCBuild är att förlänga livet på varor och material som används inom bygg- och fastighetsbranschen och på så vis ta tillvara de befintliga resursernas värde.

Vi är över 100 parter som gått samman i samverkansarenan CCBuild. Vi gör vårt bästa för att cirkulera mera!

 

Läs mer om vilka värden som ryms i CCBuilds produktbank.

Besök CCBuilds marknadsplats.

Nyheter


Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg
Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg

2023-05-08

44 nya bostäder och 99 renoverade lägenheter blev resultatet från pilotprojektet på Kustgatan. Nya lösningar och befintligt material har använts på nya sätt: sten från fasaden blev möbler på innergården, solceller på taket och en lägenhet är helt inredd med återbrukat materia.

Läs nyhet

Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk
Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk

2023-04-19

Nu startar ett nytt projekt med fokus på återbruksprojektering. Tanken är att återbruk ska integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt. CCBuild bidrar genom att delta i projektets referensgrupp.

Läs nyhet

Ny användarguide för dig som inventerar
Ny användarguide för dig som inventerar

2023-03-03

Med några saker i åtanke kan du lyfta dina inventerade produkter till att bli sedda och hittade av ännu fler.

Läs nyhet


Kalendarium


ons, 07 juni 14:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

tis, 13 juni 15:00

Användarträff för ”superusers” - CCBuilds Produktbank, Inventeringsapp, Marknadsplats

Läs mer

tis, 20 juni 10:30

Arbetsgrupp - cirkulär projektering

Läs mer