ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-08-31

Varor för 216 miljoner kronor väntar på nästa användare


Lagersaldo: 216 miljoner svenska kronor. Så stort uppskattas det ekonomiska värdet vara av de resurser som i skrivande stund finns inventerade i CCBuilds produktbank.

Det handlar om vanliga byggvaror som tegel, tak, golv, dörrar, fönster – men även vitvaror, belysning, installationsprodukter och möbler och mer udda varor som receptionsdiskar och lyftkranar.

Varorna har inventerats av samarbetsparter till CCBuild, antingen med syftet att de ska fortsätta användas internt inom den egna organisationen, eller att de ska erbjudas externt till andra via CCBuilds marknadsplats.

55 miljarder kronor går förlorade varje år

Stora värden förloras varje år från den svenska ekonomin till följd av slöseri med befintliga resurser. I rapporten Ett värdebeständigt svenskt materialsystem uppskattas att materialvärden på 55 miljarder kronor förloras varje år bara i Sverige.

Främst beror det på att varor endast används en gång och i stället för att tas tillvara förstörs, förbränns eller hamnar på deponi. Det kan även handla om värdeförluster för att materialet tappar i kvalitet och nedgraderas genom blandning och kontaminering så att en högvärdig materialåtervinning inte kan uppnås.

CCBuild vill förlänga livet på material

Målet för CCBuild är att förlänga livet på varor och material som används inom bygg- och fastighetsbranschen och på så vis ta tillvara de befintliga resursernas värde.

Vi är över 100 parter som gått samman i samverkansarenan CCBuild. Vi gör vårt bästa för att cirkulera mera!

 

Läs mer om vilka värden som ryms i CCBuilds produktbank.

Besök CCBuilds marknadsplats.

Nyheter


Nu finns klimatdata för fler byggprodukter – allt från stomme till utemöbler
Nu finns klimatdata för fler byggprodukter – allt från stomme till utemöbler

2022-09-21

CCBuilds verktyg för att beräkna värdet av återbruk, exempelvis klimatbesparingen, har uppdaterats så att det nu finns klimatdata för 350 produkter. Det finns också nya produktkategorier för att inventera återbrukbara produkter.

Läs nyhet

Äntligen fysiska nätverksträffar inom CCBuild
Äntligen fysiska nätverksträffar inom CCBuild

2022-09-09

Efter ett par år av främst digitala möten är det äntligen dags för alla som deltar i Centrum för cirkulärt byggande att träffas i verkligheten. Två nätverksträffar har hunnit hållas, i Malmö och Göteborg i början av september. Den 20 september är det dags i Stockholm.

Läs nyhet

Både stora och små vill vara med i CCBuild
Både stora och små vill vara med i CCBuild

2022-09-08

Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att växa. Sedan början av sommaren har åtta nya aktörer valt att bli samarbetspartner – allt från ett mindre rivningsbolag till ett par stora internationella koncerner.

Läs nyhet


Kalendarium


fre, 30 september 10:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 05 oktober 14:00

Öka återbruket med stöd av kommunala processer och upphandling

Läs mer

fre, 07 oktober 07:30

Vad händer när byggbranschens råvaror tar slut?

Läs mer