ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-01-14

Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild


Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel:

– Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk, säger Peter Nicander på Tarkett.

Tarkett har länge haft ambitionen att bli mer cirkulära och har utvecklat flera teknologier för att materialåtervinna golv.

– För att möta våra hållbarhetsmål måste vi skala upp insamlingen av utrivna golv. Men vi får inte in så mycket som vi vill. Vi tycker att CCBuild verkar vara exakt rätt forum för oss. Här når vi arkitekter, fastighetsägare med flera som vill ha mer återbruk, berättar Peter Nicander, key account manager på Tarkett som fokuserar på cirkulära samarbeten med fastighetsägare.

Egen teknik för att återvinna tre golvtyper

Tarkett kan materialåtervinna golv av plast, textil och linoleum:

  • Homogena plastgolv tas om hand i fabriken i Ronneby. Där tar man bort lim och spackel genom en egen utvecklad teknik och tillverkar plastgranulat. Det återvunna materialet blandas med jungfruligt och blir en ny plastmatta – kanske likadan som den gamla.
  • Plattor av textilgolv skickas till Holland där garnet separeras från mattans baksida genom en egen teknik. Nylongarnet går till garnleverantören Aquafil som bryter ner det till sina beståndsdelar och bygger upp nytt garn. Om golvplattan är Tarketts egen kan baksidan användas direkt i produktionen, annars går den till förbränning.
  • Linoleumgolv skickas till fabriken i Italien, mals ner och blir fyllmedel i ny matta.

– För linoleum är det halvt downcycling, då fyllmedlet inte har samma värde som till exempel linolja eller kork, men ändå closed-loop-återvinning Och vi sparar resurser och klimatpåverkande förbränning. Vi vet att vår återvinningsmetodik fungerar och lönar sig. Vi har tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en rapport som visar klimatvinster för varje fraktion, även när transporterna räknas in, säger Peter Nicander.

”Vad händer med den gamla mattan?”

Den som vill lämna golv till återvinning får påsar, lastpallar eller containrar att fylla, som sedan hämtas kostnadsfritt. Och kunden slipper kostnaden för transport till avfallsbehandling.

– Många golvläggare känner till vårt erbjudande. Det händer att fastighetsägare hör av sig, men vi vill gärna att de gör det oftare.

– Vid renoveringsprojekt är det viktigt att alltid fråga vad som händer med den gamla mattan, säger Peter Nicander.

Just den frågan hoppas han att fler parter i CCBuild ställer, så att fler gamla golv kan bli nya golv igen.

 

Tag gärna kontakt med Peter Nicander när det gäller återvinning av golv.

Nyheter


CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!

2022-11-28

Centrum för cirkulärt byggande har sedan 2015 drivits i projektform. Nu är det dags för nästa steg, att bli löpande verksamhet. Men inriktningen består: att tillsammans med samarbetsparterna arbeta för omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.

Läs nyhet

Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart

2022-11-21

21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 08 december 10:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 09 december 10:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

ons, 14 december 13:30

Projektmöte CCBuild steg 3

Läs mer