ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-10

SVT:s Rapport lyfter fram återbruk i bygg


SVT:s Rapport uppmärksammar i ett inslag den 10 maj hur byggbranschen satsar på återbruk. Flera personer och partner från Centrum för cirkulärt byggande intervjuas och CCBuilds marknadsplats visas upp.

I reportaget betonas de stora klimatvinster man kan göra genom återbruk. Och att det redan finns en marknadsplats på nätet för professionellt återbruk: CCBuild som IVL Svenska Miljöinstitutet skapat tillsammans med 40 aktörer.

- Det är tolv miljoner ton byggavfall varje år i Sverige. Tusentals ton av det är högkvalitativa produkter som hade kunnat fortsätta användas, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm (bilden).

I inslaget berättar Magnus Tengberg, Vasakronan, om hur de återbrukar exempelvis mattor. Även ombyggnaden av Bromma sjukhus uppmärksammas.

- Jämfört med andra sätt att stoppa koldioxidutsläppen är återbruk väldigt mycket enklare än att elektrifiera vägar eller trycka ner koldioxid i marken. Återbruk är ju så självklart, säger Joakim Kaminsky från  Kaminsky Arkitektur, som är återbrukskonsulter för Bromma sjukhus.

Rapports reportage och nyhetstext hittar du här.

Nyheter


Klöverns återbrukskontor deltar i tävling
Klöverns återbrukskontor deltar i tävling

2021-10-14

Kan återbruk ge seger i en skönhetstävling? Fastighetsbolaget Klövern, en av parterna i Centrum för cirkulärt byggande, deltar i tävlingen Sveriges snyggaste kontor med sitt återbrukskontor i Kista.

Läs nyhet

Rivstart med många nya användare av CCBuilds produktbank
Rivstart med många nya användare av CCBuilds produktbank

2021-10-01

Hösten har rivstartat för CCBuilds produktbank. Bara den senaste månaden har tolv nya organisationer anslutit sig så att den totala siffran nu är 106 användare. Under september har de tillsammans inventerat produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser med minst 360 ton.

Läs nyhet

Stort intresse för att bygga upp kunskapen om cirkulärt byggande
Stort intresse för att bygga upp kunskapen om cirkulärt byggande

2021-09-27

Kunskapsbygget är en serie nätverksträffar som ska ge inspiration och sprida erfarenheter om cirkulärt byggande bland anställda hos CCBuilds partner. Över 100 personer var med på den första träffen, de flesta utan erfarenhet av cirkulära projekt.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 21 oktober 08:00

Frukostwebbinarium Guide för återbruk installationer

Läs mer

tor, 21 oktober 13:00

CCBuild Nätverksträff: Cirkulära byggmaterial – hur arbetar byggmaterialindustrin i Sverige?

Läs mer

tor, 28 oktober 10:00

CCBuild Nätverksträff: Inspiration och diskussion om byggmaterialindustrins cirkularitetsutmaningar

Läs mer