ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-10

SVT:s Rapport lyfter fram återbruk i bygg


SVT:s Rapport uppmärksammar i ett inslag den 10 maj hur byggbranschen satsar på återbruk. Flera personer och partner från Centrum för cirkulärt byggande intervjuas och CCBuilds marknadsplats visas upp.

I reportaget betonas de stora klimatvinster man kan göra genom återbruk. Och att det redan finns en marknadsplats på nätet för professionellt återbruk: CCBuild som IVL Svenska Miljöinstitutet skapat tillsammans med 40 aktörer.

- Det är tolv miljoner ton byggavfall varje år i Sverige. Tusentals ton av det är högkvalitativa produkter som hade kunnat fortsätta användas, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm (bilden).

I inslaget berättar Magnus Tengberg, Vasakronan, om hur de återbrukar exempelvis mattor. Även ombyggnaden av Bromma sjukhus uppmärksammas.

- Jämfört med andra sätt att stoppa koldioxidutsläppen är återbruk väldigt mycket enklare än att elektrifiera vägar eller trycka ner koldioxid i marken. Återbruk är ju så självklart, säger Joakim Kaminsky från  Kaminsky Arkitektur, som är återbrukskonsulter för Bromma sjukhus.

Rapports reportage och nyhetstext hittar du här.

Nyheter


Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen
Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen

2021-06-24

Tusentals återbruksuppdrag skulle årligen kunna efterfrågas om återbruksmarknaden var etablerad i Göteborgsregionen. En studie har tagit reda på vilken potential som finns. Välkommen på frukostseminarium 25 augusti, så får du veta mer!

Läs nyhet

Månadens möjliggörare - maj
Månadens möjliggörare - maj

2021-06-03

Grattis Dala återbyggdepå, ReclaimD och Akademiska Hus! Ni toppar maj månads lista när det gäller att inventera produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser. Månadens sammanlagda potentiella besparing tack vare CCBuilds produktbank är 135 ton koldioxidekvivalenter.

Läs nyhet

CCBuilds inventeringsapp finns på App Store
CCBuilds inventeringsapp finns på App Store

2021-05-19

Cirkulär materialhantering och ökat återbruk har blivit ännu enklare: nu finns CCBuilds nya app för inventering att ladda ner från App Store. Du hittar den genom att söka på CCBuild, helt enkelt.

Läs nyhet


Kalendarium


ons, 25 augusti 08:00

Frukostseminarium om återbrukets potential i Göteborgsregionen!

Läs mer

ons, 25 augusti 14:30

Användarträff - CCBuild produktbank, marknadsplats, inventeringsapp

Läs mer

tis, 31 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer