ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-04-19

Stora värden finns i CCBuilds produktbank


31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022.

Det är samarbetsparterna i CCBuild som har utfört dessa inventeringar för att digitalisera byggvaror, interiördelar och möbler som finns i förråd eller blir tillgängliga i samband med ombyggnation eller rivning.

Genom att materialet registreras i produktbanken blir varorna lätt överblickbara och sökbara för den som behöver dem till byggprojekt. Den som använder produktbanken väljer själv om man vill dela informationen med andra genom att publicera materialet på CCBuilds marknadsplats eller om man endast vill synliggöra det för inbjudna användare.

Mycket mer kan säljas på marknadsplatsen

Chansen att de inventerade varorna återbrukas ökar ju tidigare man synliggör materialet för fler intressenter. Just nu är det bara en fjärdedel av de inventerade mängderna som också läggs ut på marknadsplats.

– Vi hoppas att detta ökar över tid, vi vet att många varor som står i egna ”bra att ha”-lager faktiskt aldrig kommer till användning, säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.

Många outnyttjade skatter

Genom CCBuilds värdeanalys kan produktbankens användare få stöd i att bedöma värdet på de inventerade resurserna. Värdeanalysen visar potentiell klimatbesparing vid återbruk (mätt i koldioxidekvivalenter), mängder (kilo) samt det ekonomiska värdet (kronor). Värdeanalysen kan ligga till grund både för beslut om återbruk och för uppföljning av uppnådda resultat.

– Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade. I dagsläget finns höga värden i stora mängder inom exempelvis de tre kategorierna fönster, dörrar samt inredning och möbler, säger Carina Loh Lindholm.

Läs mer om CCBuilds digitala tjänster

Besök CCBuilds marknadsplats

Läs mer om metoden för värdeanalys

Läs mer i denna artikel: Verktygen för att beräkna klimatpåverkan och värdet av återbruk har blivit ännu bättre

 

(Bilden visar skåp och inredning som Dala återbyggdepå har publicerat på CCBuilds marknadsplats.)

Nyheter


Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet

Stora värden finns i CCBuilds produktbank
Stora värden finns i CCBuilds produktbank

2022-04-19

31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022. "Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade," säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.

Läs nyhet

Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!
Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!

2022-04-08

Centrum för cirkulärt byggande har passerat en glädjande milstolpe: Nu är vi 100 parter som arbetar tillsammans för att öka det cirkulära byggandet! Den senaste månaden har nio nya aktörer inom bygg- och fastighetssektorn valt att bli samarbetspartner. 

Läs nyhet


Kalendarium


tis, 17 maj 09:00

CCBuild nätverksträff: Kunskapsbygget del 4

Läs mer

fre, 20 maj 10:00

Kickstarta återbruksaffären på Gotland - en branschdialog!

Läs mer

ons, 25 maj 10:00

Planering och utvärdering – var med och bidra till höstens träffar!

Läs mer