ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-10-14

Samarbeten med Basta och Prodikt ökar räckvidden för CCBuilds marknadsplats


CCBuild har inlett två nya digitala samarbeten: nu kan man nå varor på marknadsplatsen även via de båda branschaktörerna Basta och Prodikt. Det här betyder att publiceringar på CCBuilds marknadsplats får bredare spridning och når fler intressenter.

Basta är ett oberoende miljöbedömningssystem för bygg- och anläggningsprodukter. Prodikt är en digital hållbarhetsplattform där arkitekter, teknikkonsulter, tillverkare, fastighetsägare och byggföretag kan samarbeta genom hela byggprocessen.

De nya samarbetena bygger på att varor på CCBuilds marknadsplats läses in via API, Application Programming Interface, som fungerar som en bro mellan systemen. Därför når man dem nu även från Bastas loggbokstjänst och Prodikts plattform.

Artiklar läggs direkt i loggboken

Bastas loggbokstjänst har uppdaterats så att användarna kan lägga till artiklar i sina loggböcker direkt från CCBuilds marknadsplats. På så sätt blir det enklare att lägga till återbrukade byggvaror – ett steg mot ett mer cirkulärt byggande.  Användare som har interna marknadsplatser på CCBuild når även dessa, medan samtliga användare når publika publiceringar på CCBuilds marknadsplats via loggboken. 

– Dessa samarbeten innebär att vi tillsammans tar ytterligare kliv mot mer storskaligt återbruk, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm, som också är verksam inom Basta.

Hållbarhetsdata och klimatpåverkan av transporter

När produkterna på CCBuilds marknadsplats blir tillgängliga på Prodikt får de egna produktkort med specifika hållbarhetsdata. Prodikt kopplar dessutom samman produktens geografiska placering och det aktuella byggprojektet för att beräkna transportens klimatpåverkan.

– Genom att koppla samman plattformarna ökar vi både tillgängligheten på och efterfrågan av cirkulära produkter. Tack vare att CCBuilds produkter blir tillgängliga på Prodikt kan samtliga i branschen tillämpa tillgängliga återbrukade produkter i sina projektanalyser, kommenterar Rasmus Ekberg på Prodikt.

Vill du veta mer?

Alla samarbetspartner i CCBuild är välkomna till användarträff den 25 oktober kl 14:30, då det blir en visning av hur integrationen med CCBuild ser ut i Basta respektive Prodikt. Anmälan till ccbuild@ivl.se.  

Läs mer om Bastas loggbokstjänst här. 

Läs mer om Prodikt här. 

Besök CCBuilds marknadsplats.

Nyheter


CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!

2022-11-28

Centrum för cirkulärt byggande har sedan 2015 drivits i projektform. Nu är det dags för nästa steg, att bli löpande verksamhet. Men inriktningen består: att tillsammans med samarbetsparterna arbeta för omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.

Läs nyhet

Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart

2022-11-21

21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 08 december 10:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 09 december 10:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

ons, 14 december 13:30

Projektmöte CCBuild steg 3

Läs mer