ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-11-10

Podcast: Återbruk – en framtida guldkalv


Snåret, som är en podcast från Svensk Byggtjänst, har som rubrik för sitt senaste avsnitt Återbruk – en framtida guldkalv.
Två återbruksexperter från CCBuild deltar: Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Marianne Hedberg, Byggföretagen.

Podcasten Snåret tittar tillsammans med personer från olika delar av byggprocessen på hur byggande kan bli mindre snårigt och trassligt. 

I detta avsnitt är fokus på återbruk. Denna marknad lär explodera när trycket på koldioxidreducerande åtgärder i byggbranschen ökar, när miljöanpassning blir en vanligare parameter i börsvärderingen av fastighetsbolag och när plan- och bygglagen nu innehåller krav om återbruksinventering.

Deltagare i podcasten denna gång är Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ansvarig för nätverket i Centrum för cirkulärt byggande, Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen, samt Jan Axlund-Horneij, återbrukskonsult och försäljningschef på Kompanjonen-gruppen.

De talar bland annat om lönsamhetspotentialen inom återbruk, om vilka kompetensbehov som finns, om lagar och regler samt om standarder och vilken potential det finns i digitalisering.

Här kan ni lyssna på podcasten Snåret.

Här kan ni läsa en artikel om vad som sades i podcasten. 

Nyheter


Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg
Goda exempel från Familjebostäder i Göteborg

2023-05-08

44 nya bostäder och 99 renoverade lägenheter blev resultatet från pilotprojektet på Kustgatan. Nya lösningar och befintligt material har använts på nya sätt: sten från fasaden blev möbler på innergården, solceller på taket och en lägenhet är helt inredd med återbrukat materia.

Läs nyhet

Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk
Cirkulär projektering ska ge effektivare återbruk

2023-04-19

Nu startar ett nytt projekt med fokus på återbruksprojektering. Tanken är att återbruk ska integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt. CCBuild bidrar genom att delta i projektets referensgrupp.

Läs nyhet

Ny användarguide för dig som inventerar
Ny användarguide för dig som inventerar

2023-03-03

Med några saker i åtanke kan du lyfta dina inventerade produkter till att bli sedda och hittade av ännu fler.

Läs nyhet


Kalendarium


ons, 07 juni 14:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

tis, 13 juni 15:00

Användarträff för ”superusers” - CCBuilds Produktbank, Inventeringsapp, Marknadsplats

Läs mer

tis, 20 juni 10:30

Arbetsgrupp - cirkulär projektering

Läs mer