ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-11

Nu finns ett lager för återbrukade byggprodukter


Nu finns ett 450 kvadratmeter stort tält på Kikås Avfallsanläggning i Mölndal, där parterna i Centrum för cirkulärt byggande kan förvara återbrukbara produkter i väntan på att de ska användas.

En svårighet med återbruk i byggsektorn är att produkterna måste förvaras någonstans innan de kan hamna i sin nya byggnad. Nu finns en lösning för de parter i CCBuild som finns i trakten av Göteborg och Mölndal.

Mölndals stad, en part i CCBuild, har ordnat det tempererade och avfuktade lagret på Kikås. Där kan man mellanlagra känsliga demonterade byggprodukter i väntan på nästa användning. Det finns även utrymme utomhus för det som klarar att förvaras där.

Mellanlagring behövs för att stötta återanvändning

– Som kommunal organisation med ansvar för avfallsfrågor är det vår skyldighet att stötta utvecklingen av avfallshanteringen. För att möjliggöra återanvändning behövs mellanlagring och olika kringtjänster. Därför har vi gjort den här satsningen, berättar Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad, som på bilden ovan blir intervjuad av SVT:s Rapport.

Lagret på Kikås är ett test för att undersöka efterfrågan. Andreas Svendsen fortsätter gärna efter 2022, när CCBuilds projektperiod är avslutad.

– Vi letar aktivt efter samarbetsaktörer för att skala upp, men jag hade gärna sett att de privata bolagen hade hittat en annan lösning då jag tror att marknaden – inte kommunen – är bäst lämpad för att sköta denna typ av lagring, säger han.

Visa behovet av återbrukslager 

Det är bara parter inom CCBuild som får använda lagret, men andra aktörer kan höra av sig till Mölndals stad för att visa vilka behov som finns – allt för att utvecklingen ska gå i rätt riktning.

För att få förvara material i lagret måste man skriva avtal med Mölndals stad. Första tiden är det gratis, men från 1 september får man betala hyra, runt 160 kronor per månad för en pallplats.

Välkommen att besöka lagret 28 maj

Fredag 28 maj kan man besöka lagret på Kikås, träffa de ansvariga och höra hur det går till att boka pallplatser. Både parter i CCBuild och andra är välkomna. Men på grund av coronapandemin är antalet platser begränsat och föranmälan krävs. Läs mer i CCBuilds kalendarium.

Kontaktuppgifter till Kikås och Mölndals stad finns på sidan Kontakta oss.

Nyheter


Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld

2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Läs nyhet

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!

2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Läs nyhet

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 29 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

tis, 30 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

tor, 01 september 13:00

Äntligen dags för fysiska nätverksträffar inom CCBuild – vi ses i Malmö

Läs mer