ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-11

Nu finns ett lager för återbrukade byggprodukter


Nu finns ett 450 kvadratmeter stort tält på Kikås Avfallsanläggning i Mölndal, där parterna i Centrum för cirkulärt byggande kan förvara återbrukbara produkter i väntan på att de ska användas.

En svårighet med återbruk i byggsektorn är att produkterna måste förvaras någonstans innan de kan hamna i sin nya byggnad. Nu finns en lösning för de parter i CCBuild som finns i trakten av Göteborg och Mölndal.

Mölndals stad, en part i CCBuild, har ordnat det tempererade och avfuktade lagret på Kikås. Där kan man mellanlagra känsliga demonterade byggprodukter i väntan på nästa användning. Det finns även utrymme utomhus för det som klarar att förvaras där.

Mellanlagring behövs för att stötta återanvändning

– Som kommunal organisation med ansvar för avfallsfrågor är det vår skyldighet att stötta utvecklingen av avfallshanteringen. För att möjliggöra återanvändning behövs mellanlagring och olika kringtjänster. Därför har vi gjort den här satsningen, berättar Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad, som på bilden ovan blir intervjuad av SVT:s Rapport.

Lagret på Kikås är ett test för att undersöka efterfrågan. Andreas Svendsen fortsätter gärna efter 2022, när CCBuilds projektperiod är avslutad.

– Vi letar aktivt efter samarbetsaktörer för att skala upp, men jag hade gärna sett att de privata bolagen hade hittat en annan lösning då jag tror att marknaden – inte kommunen – är bäst lämpad för att sköta denna typ av lagring, säger han.

Visa behovet av återbrukslager 

Det är bara parter inom CCBuild som får använda lagret, men andra aktörer kan höra av sig till Mölndals stad för att visa vilka behov som finns – allt för att utvecklingen ska gå i rätt riktning.

För att få förvara material i lagret måste man skriva avtal med Mölndals stad. Första tiden är det gratis, men från 1 september får man betala hyra, runt 160 kronor per månad för en pallplats.

Välkommen att besöka lagret 28 maj

Fredag 28 maj kan man besöka lagret på Kikås, träffa de ansvariga och höra hur det går till att boka pallplatser. Både parter i CCBuild och andra är välkomna. Men på grund av coronapandemin är antalet platser begränsat och föranmälan krävs. Läs mer i CCBuilds kalendarium.

Kontaktuppgifter till Kikås och Mölndals stad finns på sidan Kontakta oss.

Nyheter


Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen
Frukostseminarium om potentialen för återbruk i byggbranschen

2021-06-24

Tusentals återbruksuppdrag skulle årligen kunna efterfrågas om återbruksmarknaden var etablerad i Göteborgsregionen. En studie har tagit reda på vilken potential som finns. Välkommen på frukostseminarium 25 augusti, så får du veta mer!

Läs nyhet

Månadens möjliggörare - maj
Månadens möjliggörare - maj

2021-06-03

Grattis Dala återbyggdepå, ReclaimD och Akademiska Hus! Ni toppar maj månads lista när det gäller att inventera produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser. Månadens sammanlagda potentiella besparing tack vare CCBuilds produktbank är 135 ton koldioxidekvivalenter.

Läs nyhet

CCBuilds inventeringsapp finns på App Store
CCBuilds inventeringsapp finns på App Store

2021-05-19

Cirkulär materialhantering och ökat återbruk har blivit ännu enklare: nu finns CCBuilds nya app för inventering att ladda ner från App Store. Du hittar den genom att söka på CCBuild, helt enkelt.

Läs nyhet


Kalendarium


ons, 25 augusti 08:00

Frukostseminarium om återbrukets potential i Göteborgsregionen!

Läs mer

ons, 25 augusti 14:30

Användarträff - CCBuild produktbank, marknadsplats, inventeringsapp

Läs mer

tis, 31 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer