ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-11

Nu finns ett lager för återbrukade byggprodukter


Nu finns ett 450 kvadratmeter stort tält på Kikås Avfallsanläggning i Mölndal, där parterna i Centrum för cirkulärt byggande kan förvara återbrukbara produkter i väntan på att de ska användas.

En svårighet med återbruk i byggsektorn är att produkterna måste förvaras någonstans innan de kan hamna i sin nya byggnad. Nu finns en lösning för de parter i CCBuild som finns i trakten av Göteborg och Mölndal.

Mölndals stad, en part i CCBuild, har ordnat det tempererade och avfuktade lagret på Kikås. Där kan man mellanlagra känsliga demonterade byggprodukter i väntan på nästa användning. Det finns även utrymme utomhus för det som klarar att förvaras där.

Mellanlagring behövs för att stötta återanvändning

– Som kommunal organisation med ansvar för avfallsfrågor är det vår skyldighet att stötta utvecklingen av avfallshanteringen. För att möjliggöra återanvändning behövs mellanlagring och olika kringtjänster. Därför har vi gjort den här satsningen, berättar Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad, som på bilden ovan blir intervjuad av SVT:s Rapport.

Lagret på Kikås är ett test för att undersöka efterfrågan. Andreas Svendsen fortsätter gärna efter 2022, när CCBuilds projektperiod är avslutad.

– Vi letar aktivt efter samarbetsaktörer för att skala upp, men jag hade gärna sett att de privata bolagen hade hittat en annan lösning då jag tror att marknaden – inte kommunen – är bäst lämpad för att sköta denna typ av lagring, säger han.

Visa behovet av återbrukslager 

Det är bara parter inom CCBuild som får använda lagret, men andra aktörer kan höra av sig till Mölndals stad för att visa vilka behov som finns – allt för att utvecklingen ska gå i rätt riktning.

För att få förvara material i lagret måste man skriva avtal med Mölndals stad. Första tiden är det gratis, men från 1 september får man betala hyra, runt 160 kronor per månad för en pallplats.

Välkommen att besöka lagret 28 maj

Fredag 28 maj kan man besöka lagret på Kikås, träffa de ansvariga och höra hur det går till att boka pallplatser. Både parter i CCBuild och andra är välkomna. Men på grund av coronapandemin är antalet platser begränsat och föranmälan krävs. Läs mer i CCBuilds kalendarium.

Kontaktuppgifter till Kikås och Mölndals stad finns på sidan Kontakta oss.

Nyheter


Stort intresse för att bygga upp kunskapen om cirkulärt byggande
Stort intresse för att bygga upp kunskapen om cirkulärt byggande

2021-09-27

Kunskapsbygget är en serie nätverksträffar som ska ge inspiration och sprida erfarenheter om cirkulärt byggande bland anställda hos CCBuilds partner. Över 100 personer var med på den första träffen, de flesta utan erfarenhet av cirkulära projekt.

Läs nyhet

Cirkulär arkitektur – ny kampanj från White
Cirkulär arkitektur – ny kampanj från White

2021-09-17

Cirkulärt är det enda raka. Det är temat för kampanjen som White Arkitekter, en av CCBuilds samarbetspartner, nu lanserar. "För att klara klimatmålen och utmaningarna krävs en radikal omställning, och den måste ske nu! Med cirkulär arkitektur vill vi tar vårt ansvar," skriver de.

Läs nyhet

Tre nya parter ansluter till CCBuild
Tre nya parter ansluter till CCBuild

2021-09-16

CCBuilds nätverk växer stadigt vidare. Under bara de senaste veckorna har tre aktörer valt att ansluta som associerade parter: Grundels Fönstersystem, Byggpartner i Dalarna och fastighetskoncernen Framtiden.

Läs nyhet


Kalendarium


tis, 28 september 10:00

Nätverksmöte Återbruk Väst - håll tiden!

Läs mer

tor, 07 oktober 08:00

Utbildning: Cirkulärt byggande och återbruk

Läs mer

ons, 10 november 08:00

Utbildning: Cirkulärt byggande och återbruk

Läs mer