ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-12-01

Centrum för cirkulärt byggande får priset som Årets cirkulära initiativ


Medalj Vinnare ÅtervinningsgalanCentrum för cirkulärt byggande är Årets cirkulära initiativ!
Utmärkelsen delades ut av tidningen Recycling vid Återvinningsgalan som hölls på Berns i Stockholm den 1 december.

– Jag är så stolt och glad över att vårt arbete i CCBuild uppmärksammas. Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Besegrade två tunga finalister

Priset för Årets cirkulära initiativ går till någon som har presenterat exempelvis en innovation, affärsmodell eller teknik som stimulerar cirkulära flöden av material och resurser. Och det var två tunga finalister som fick se sig besegrade av CCBuild: Volvo Cars och Coca-Cola.

Juryns motivering till priset löd: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan. Årets cirkulära initiativ tilldelas Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.”

Flera CCBuild-parter var med på Återvinningsgalan och gladdes tillsammans med Carina Loh Lindholm: Torbjörn Zettergren och Amanda Höjer från Vasakronan, Marianne Hedberg från Byggföretagen, Emma Östlund från Ettelva arkitekter, Jimmie Hellström från Brukspecialisten, Amanda Borneke från Sweco samt Anna Jarnehammar och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ökande intresse för återbruk

CCBuild har fått stor uppslutning från bygg- och fastighetsbranschen. Under bara det senaste året har antalet samarbets- och associerade parter ökat från 30 till över 70.

–  Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CCBuild är ett jättebra exempel på hur vi på IVL kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet som leder samverkansarenans arbete.    

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med samarbetspartners. Läs mer på www.atervinningsgalan.se.

Läs mer om Centrum för cirkulärt byggande på IVL:s webbsida.

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 20 januari 13:00

CCBuild Nätverksträff: Cirkulära och återbrukade byggmaterial – fokus Danmark

Läs mer

tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer