ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-12-01

Centrum för cirkulärt byggande får priset som Årets cirkulära initiativ


Medalj Vinnare ÅtervinningsgalanCentrum för cirkulärt byggande är Årets cirkulära initiativ!
Utmärkelsen delades ut av tidningen Recycling vid Återvinningsgalan som hölls på Berns i Stockholm den 1 december.

– Jag är så stolt och glad över att vårt arbete i CCBuild uppmärksammas. Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Besegrade två tunga finalister

Priset för Årets cirkulära initiativ går till någon som har presenterat exempelvis en innovation, affärsmodell eller teknik som stimulerar cirkulära flöden av material och resurser. Och det var två tunga finalister som fick se sig besegrade av CCBuild: Volvo Cars och Coca-Cola.

Juryns motivering till priset löd: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan. Årets cirkulära initiativ tilldelas Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.”

Flera CCBuild-parter var med på Återvinningsgalan och gladdes tillsammans med Carina Loh Lindholm: Torbjörn Zettergren och Amanda Höjer från Vasakronan, Marianne Hedberg från Byggföretagen, Emma Östlund från Ettelva arkitekter, Jimmie Hellström från Brukspecialisten, Amanda Borneke från Sweco samt Anna Jarnehammar och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ökande intresse för återbruk

CCBuild har fått stor uppslutning från bygg- och fastighetsbranschen. Under bara det senaste året har antalet samarbets- och associerade parter ökat från 30 till över 70.

–  Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CCBuild är ett jättebra exempel på hur vi på IVL kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet som leder samverkansarenans arbete.    

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med samarbetspartners. Läs mer på www.atervinningsgalan.se.

Läs mer om Centrum för cirkulärt byggande på IVL:s webbsida.

Nyheter


Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld

2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Läs nyhet

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!

2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Läs nyhet

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 29 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

tis, 30 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

tor, 01 september 13:00

Äntligen dags för fysiska nätverksträffar inom CCBuild – vi ses i Malmö

Läs mer