ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-12-01

Centrum för cirkulärt byggande får priset som Årets cirkulära initiativ


Medalj Vinnare ÅtervinningsgalanCentrum för cirkulärt byggande är Årets cirkulära initiativ!
Utmärkelsen delades ut av tidningen Recycling vid Återvinningsgalan som hölls på Berns i Stockholm den 1 december.

– Jag är så stolt och glad över att vårt arbete i CCBuild uppmärksammas. Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Besegrade två tunga finalister

Priset för Årets cirkulära initiativ går till någon som har presenterat exempelvis en innovation, affärsmodell eller teknik som stimulerar cirkulära flöden av material och resurser. Och det var två tunga finalister som fick se sig besegrade av CCBuild: Volvo Cars och Coca-Cola.

Juryns motivering till priset löd: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan. Årets cirkulära initiativ tilldelas Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.”

Flera CCBuild-parter var med på Återvinningsgalan och gladdes tillsammans med Carina Loh Lindholm: Torbjörn Zettergren och Amanda Höjer från Vasakronan, Marianne Hedberg från Byggföretagen, Emma Östlund från Ettelva arkitekter, Jimmie Hellström från Brukspecialisten, Amanda Borneke från Sweco samt Anna Jarnehammar och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ökande intresse för återbruk

CCBuild har fått stor uppslutning från bygg- och fastighetsbranschen. Under bara det senaste året har antalet samarbets- och associerade parter ökat från 30 till över 70.

–  Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CCBuild är ett jättebra exempel på hur vi på IVL kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet som leder samverkansarenans arbete.    

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med samarbetspartners. Läs mer på www.atervinningsgalan.se.

Läs mer om Centrum för cirkulärt byggande på IVL:s webbsida.

Nyheter


CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!

2022-11-28

Centrum för cirkulärt byggande har sedan 2015 drivits i projektform. Nu är det dags för nästa steg, att bli löpande verksamhet. Men inriktningen består: att tillsammans med samarbetsparterna arbeta för omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.

Läs nyhet

Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart

2022-11-21

21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 08 december 10:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 09 december 10:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer

ons, 14 december 13:30

Projektmöte CCBuild steg 3

Läs mer