ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-10-23

Byggmaterialet – en dold del av branschens klimatpåverkan


Byggbranschen står för 20 procent av samhällets klimatpåverkan. Därför arbetar många aktörer för att förbättra husens energiprestanda. Men det finns en annan, mer dold klimatpåverkan: byggmaterialet.

Göteborg Energi arrangerade ett webbinarium i oktober med rubriken Mindre avfall och klimatpåverkan – Hur gör vi nu? Där deltog Maria Ahlm, expert på hållbart byggande och avfall på IVL Svenska Miljöinstitutet, som också arbetar inom Centrum för cirkulärt byggande.

– Tack vare att branschen har jobbat med energiprestanda för byggnaderna, utgör energianvändningen en allt mindre del av klimatpåverkan. I stället står byggmaterialet för 50 procent av den totala klimatpåverkan, säger Maria Ahlm.

Om man ser bygg- och rivningsavfall som som ett material som kan återbrukas kan klimatpåverkan minska ytterligare genom att nya produkter inte behöver tillverkas, påpekar hon.

Här kan du läsa en artikel utifrån Maria Ahlms föredrag.
Här kan du se webbinariet (Maria Ahlms föredrag börjar efter 21 minuter).

Nyheter


Månadens möjliggörare
Månadens möjliggörare

2021-04-01

Grattis Brukspecialisten, Dala Återbyggdepå och Akademiska Hus! Ni har vunnit topp-placeringar i ”månadens möjliggörare”!

Läs nyhet

CCBuild-nätverket fortsätter växa
CCBuild-nätverket fortsätter växa

2021-03-29

Från våren 2021 är fler aktörer välkomna att ansluta sig till CCBuild-samarbetet som associerad partner. Målet är att vara branschens gemensamma arena som stödjer mer cirkulärt byggande. Nu välkomnar vi fem nya associerade partner.

Läs nyhet

Välkommen till CCBuilds nya webbsida
Välkommen till CCBuilds nya webbsida

2021-03-22

Centrum för cirkulärt byggande växer – på många sätt. Förutom flera nya partner har vi också utökat våra digitala tjänster. Och nu hänger allt ihop på ett bättre sätt tack vare vår nya webbsida.

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 12 april 09:00

Ett steg mot ökat återbruk i Sydostregionen

Läs mer

ons, 21 april 08:00

Utbildning: Cirkulärt byggande och återbruk

Läs mer

tor, 22 april 14:00

Introduktionsträff CCBuild-nätverket 22 april

Läs mer