ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-11-13

Återbruk i praktiken när Handelshögskolan i Göteborg bygger om


När Handelshögskolan i Göteborg byggs om har bland annat marmorgolv och kalkstensfasad bevarats för att kunna återanvändas, tack vare ett pilotprojekt inom Återbruk Väst.

Projektet har genomförts under fastighetsägaren Akademiska hus arbete med en ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Den ska också fungera som uppgång från en av stationerna för järnvägsprojektet Västlänken. Syftet med projektet var att införa nya arbetssätt för återbruk i projekterings- och byggprocessen.

Vid demonteringen av den gamla byggnaden har fokus varit på att bevara ändliga resurser och oersättliga material, som sten, för att kunna använda dem i nya byggprojekt. Till exempel kommer marmorgolvet att användas till en gångbro i den nya byggnaden. Även unika armaturer, klockor i mässing, arkitektoniska taklampor och pentrykök med mera har sparats i väntan på en ny plats i andra byggnader som ägs av Akademiska Hus.

Pilotprojektet är en fallstudie inom Återbruk Väst, som ingår i Centrum för cirkulärt byggande.

Läs mer om projektet i denna artikel från Akademiska hus.

Nyheter


Månadens möjliggörare
Månadens möjliggörare

2021-04-01

Grattis Brukspecialisten, Dala Återbyggdepå och Akademiska Hus! Ni har vunnit topp-placeringar i ”månadens möjliggörare”!

Läs nyhet

CCBuild-nätverket fortsätter växa
CCBuild-nätverket fortsätter växa

2021-03-29

Från våren 2021 är fler aktörer välkomna att ansluta sig till CCBuild-samarbetet som associerad partner. Målet är att vara branschens gemensamma arena som stödjer mer cirkulärt byggande. Nu välkomnar vi fem nya associerade partner.

Läs nyhet

Välkommen till CCBuilds nya webbsida
Välkommen till CCBuilds nya webbsida

2021-03-22

Centrum för cirkulärt byggande växer – på många sätt. Förutom flera nya partner har vi också utökat våra digitala tjänster. Och nu hänger allt ihop på ett bättre sätt tack vare vår nya webbsida.

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 12 april 09:00

Ett steg mot ökat återbruk i Sydostregionen

Läs mer

ons, 21 april 08:00

Utbildning: Cirkulärt byggande och återbruk

Läs mer

tor, 22 april 14:00

Introduktionsträff CCBuild-nätverket 22 april

Läs mer