Välkommen på frukost på ett återbrukat kontor

Byggbranschen genererar stora mängder avfall, men en del av det är högkvalitativa produkter som kan användas igen. På ett frukostseminarium i Stockholm den 5 december kan ni få se hur det går till.

Vid renoveringen av IVL Svenska Miljöinstitutets Stockholmskontor återbrukades både interiöra byggprodukter och möbler. 63 procent av möblerna, motsvarande 7,6 ton, är återbrukade. Siffror som gäller den fasta interiören håller just på att tas fram.

– Exempelvis har vi återanvänt dörrpartier, VVS-produkter och akustikskivor. Vi har både tagit med oss befintlig inredning och köpt begagnande möbler. Vi har klätt om en del och kombinerat nytt och gammalt genom exempelvis nya skivor på befintliga skrivbordsstativ, säger Hanna Gerhardsson, som utvärderar klimatbesparingen på IVL.

Man kan spara 60 ton koldioxid, 40 ton avfall och 2 miljoner kronor vid renovering av ett kontor på 2 000 kvadratmeter om man återbrukar i stället för att köpa nytt, enligt nyligen publicerade siffror.

Vid frukostseminariet får ni ta del av erfarenheter från ombyggnad med återbruk ur fastighetsägarens, inredningsarkitektens och hyresgästens perspektiv. Förhoppningen är att mötet ska inspirera och vägleda till nya arbetssätt som gör att mer högkvalitativa byggprodukter tas tillvara vid byggande och rivning.

Frukostseminarium i Stockholm onsdag 5 december

När: Onsdag 5 december klockan 7:30-9:30 (programmet börjar klockan 8:00).
Var: IVL Svenska Miljöinstitutet, Valhallavägen 81 i Stockholm (station: Tekniska högskolan).
Anmälan: Senast tisdag 27 november via denna länk. OBS: Begränsat antal platser.
Kostnad: Frukostseminariet är kostnadsfritt, men en avgift på 500 kronor exklusive moms debiteras vid frånvaro utan avbokning.
Frågor: Vänd er till Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, telefon 010-788 69 21.

Program

7:30 – Frukost.
8:00 – Åsa Stenmarck hälsar välkommen till IVL.
8:10 – Lina Jander, Tenant & Partner, Anna Wallerstedt Öberg, Spectrum arkitekter, och Hanna Gerhardsson, IVL, berättar om arbetssätt för återbruk och erfarenheter från renoveringen av IVL:s kontorslokaler.
8:40 – Hur minskar vi gapet mellan vision och praktik när det gäller cirkulärt byggande? Erfarenheter och nya lösningar från pågående utvecklingsprojekt. Carina Loh Lindholm och Eva Stattin, IVL, berättar.
9:00 – 9:30 – Tid för frågor och visning i lokalerna.